MEDI AMBIENT

Recullen dos dofins morts a la costa catalana

Els cetacis han estat identificats a l'Escala i a l'Estartit

L'Estartit, 8 de març de 2013 © Agència Catalana de Notícies
L'Estartit, 8 de març de 2013 © Agència Catalana de Notícies
La ha tornat dos cossos de dofins, al final de mes de febrer i al començament del mes de març, a L'Escala i a l'Estartit, al litoral de les comarques de Girona. La Xarxa d'assistència de la fauna marina de la Generalitat de Catalunya ignora les causes de les morts, però revela haver catalogat 50 cetacis sense vida el 2012 al conjunt de les costes sud-catalanes.
La llevantada dels dies 5 i 6 de març a la costa catalana i del Llenguadoc ha dut a les platges nombrosos mol·luscos i peixos, segons diversos inventaris efectuats a Sant Cebrià i a Portbou, però el principal senyal dels danys ocasionats al medi marí per aquest epiosodi de tempesta es revela més al sud. En concret, els Agents rurals de la Generalitat de Catalunya han identificat el 8 de març el cos d'un dofí rossegat mar enfora a l'Estartit. El cetaci s'ha localitzat a la platja principal d'aquesta localitat que forma part del municipi de Torroella de Montgrí, mentre que un altre ha estat trobat a l'Escala, al final del mes de febrer. Sense vincle amb la tempesta recent, aquest primer dofí jeia a l'illa Mateua, molt propera de la terra ferma.

50 cetacis trobats morts el 2012 a les costes sud-catalanes

Les causes de la mort dels dos mamífers continuen sent desconegudes, però aquests fenòmens no són aïllats, ja que, el 2012, la Xarxa de rescat de la fauna marina de la Generalitat de Catalunya ha inventoriat un llistat de 50 cetacis morts, entre els quals figuraven 8 dofins mulars, els menys esquerps a la presència humana, així com 28 dofins llistats, tres caps d'olla grisos i un rorqual comú. La Xarxa, que s'encarregada de determinar les causes de mortalitat dels habitants marins, alimenta una base de dades destinada a dominar les evolucions de la biodiversitat marina a Catalunya.