La Clau
Perpinyà: l’extrema esquerra demana al prefecte que retiri el pessebre de la Casa de la Vila

L’alcalde de Perpinyà, Louis Aliot (Rassemblement national), RN, va instal·lar un gran pessebre al pati de l’ajuntament de l’Hôtel de Ville. Aquest desenvolupament, que va començar el 4 de desembre, va ser dut a terme pel departament de Natura Urbana de l’ajuntament. Anteriorment, l’alcalde Jean-Marc Pujol (Les Républicains) i el seu predecessor Jean-Paul Alduy (Unió de Demòcrates i Independents) també feien instal·lar un pessebre, però de dimensions més reduïdes. La iniciativa de L. Aliot commou tota l’esquerra no socialista. En una declaració conjunta, una quinzena d’organitzacions denuncien una “violació de l’article 28 de la llei del 9 de desembre de 1905 relativa a la separació de les esglésies i l’estat”. Defensors del laïcisme francès, els activistes insten el prefecte dels Pirineus Orientals a garantir que l’alcalde respecti els seus principis.

Aquesta declaració està signada especialment pels partits i sindicats polítics: France Insoumise, el Partit Comunista Francès, el Nouveau Parti Anticapitaliste, el Partit de l’Esquerra, els Solidaris, la Lliga dels Drets Humans, el Moviment contra el racisme i pel l’amistat entre els pobles (MRAP), el partit Générations.s, Europe Ecologie Les Verts, la Confederació Nacional del Treball (CNT), Dones solidàries i el Lliure pensament.

A Béziers, l’alcalde Robert Ménard ha instal·lat un pessebre de Nadal al pati principal de l’ajuntament des del seu any d’eleccions el 2014. El 2016, el Consell d’Estat va dictaminar la prohibició vivers d’un edifici públic “tret que circumstàncies especials demostrin que aquesta instal·lació té un caràcter cultural, artístic o festiu”. Aleshores, el 2017, el sistema judicial es va pronunciar novament sobre el tema demanant al primer magistrat, recolzat per RN, que retirés la llar d’infants. R. Ménard el va fer traslladar a un hotel municipal, abans de repetir la seva acció el 2018 i el 2019, tot evocant un “acte de resistència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa