La Clau
El laboratori Hipra de Girona crea el 1er vaccí anti-Covid de l’Estat espanyol

La primera vacuna contra el coronavirus desenvolupada a la península Ibèrica s’ha presentat aquest dimecres 11 d’agost a Amer, a prop de Girona, on té la seu l’empresa Hipra. Aquesta multinacional catalana, especialitzada en productes sanitaris humans i animals, ha desenvolupat la vacuna PHH-1V en un dels seus laboratoris, basada en la recombinació de dues proteïnes de les variants alfa i beta de Covid.

Aquest producte, capaç de generar una resposta immune contra la proteïna més dura del coronavirus, acaba de ser validat per l’Agència Espanyola del Medicament. Arriba la seva fase de proves massives, que es durà a terme amb desenes de persones, empleats d’hospitals, que rebran les dues dosis amb una separació de 21 dies. Aqueixos assaigs, que es controlaran de prop, inclouran una avaluació de cada pacient per tal d’avaluar la dosi ideal del principi actiu d’aquesta vacuna. També es comprovarà la tolerància dels voluntaris a aquest producte i, a continuació, Hipra durà a terme una nova fase de recerca.

400 milions de dosis el 2022

Les conclusions d’aquest darrer pas prediran la comercialització d’aquest potencial competidor de Moderna, Pfizer, BioNTech i altres. L’empresa, especialitzada en la producció de vacunes des del 1970, espera assolir quotes de mercat gràcies a la seva fórmula, que es pot emmagatzemar entre 2° i 8°, el que ha de facilitar-ne la seva logística i distribució. A la seva planta d’Amer, Hipra dedica 56.000 m2 a la producció de vacunes, de manera que aquest producte anticovid es podrà produir a un ritme de “400 milions de dosis a partir del 2022”, abans de “triplicar aquesta xifra el 2023, per arribar als 1.2 bilions de dosis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa