La Clau
Romain Grau es mobilitza perquè “la democràcia està en flames”

El diputat del 1r districte de Catalunya del Nord, Romain Grau, és signatari d’un “pacte de refundació democràtica” dedicat a “fer tornar els francesos a les urnes”, publicat aquest dimarts 16 de novembre al diari Le Monde. Aquesta plataforma està dedicada a conciliar la legitimitat del poder i l’eficàcia de l’acció. 65 parlamentaris, càrrecs electes i ciutadans que donen suport a la candidatura d’Emmanuel Macron per a les eleccions presidencials del 2022 cosignen aquest text llarg.

Llegiu també:

Romain Grau vol abolir la imposició de les plusvàlues immobiliàries

França sobreescalfada

Aquest text amb fórmules conquistadores i estil volador és una iniciativa del diputat Gilles Le Gendre (La République en Marche, LREM), escollit de la 2a circumscripció de París. Insinuant que França s’està sobreescalfant, indica que “la democràcia crema, no tenim dret a mirar cap a un altre lloc” i observa que l’opinió pública, sota l’efecte de les xarxes i l’atomització social, és “esclatada, versàtil i inflamable”.

Més enllà del seu to alarmista, aquesta declaració pretén “rearmar la confiança del poble en si mateix”. Els seus impulsors admeten un “esgotament democràtic” i deploren l’arribada d’homes i dones en perpetua espera i assistència: “cada francès hauria de ser ciutadà (actor responsable de la democràcia) abans de ser client (usuari demandant serveis públic)”. Alerten d’una “perillosa divisió de la nació” (però eviten parlar de comunitarisme) i creuen que “la crisi democràtica és tan profunda que requereix el segellat d’un contracte solemne entre el país i el seu líder”.

Canviar el sistema

Aquesta columna signada per Romain Grau repassa els compromisos previstos en l’elecció d’Emmanuel Macron, el 2017, pel que fa al funcionament de la màquina francesa. Es cita una dosi de proporcionalitat a les eleccions, la reducció del nombre de diputats i senadors, així com la limitació dels mandats en el temps. En aquesta posició també es defensa l’ús del referèndum que constitueix un primer suport de precampanya al crèdit del president de la República.

Llegiu també :

Perpinyà. Els Republicans s’animen després d’une hemorràgia d’afiliats

Comparteix

Icona de pantalla completa