La Clau
Marine Le Pen: «No hi ha cultura catalana a França»

La presidenta del Reagrupament nacional, Marine Le Pen, s’ha distingit a propòsit de les identitats, diumenge 25 de novembre. El canal generalista pública català TV3 li ha donat la paraula en el seu programa «Quatre gats», per tal de comprendre el fenomen xenòfob francès. Aquesta seqüència ha estat motiu per tractar la candidatura de Manuel Valls, un «apparatchik socialista», segons Le Pen, a l’ajuntament de Barcelona. El periodista Ricard Ustrell ha qüestionat l’encarnació del nacionalisme i del sobiranisme francès, sobre el sobiranisme català. «Pensi que votar no seria la solució», ha assegurat l’expresidente del Front Nacional a propòsit d’un referèndum sobre la independència catalana.

Interrogada sobre Catalunya del Nord, la cap de fila de l’extrema dreta hexagonal a donar una opinió contundent: « Què vol dir cultura francesa? Vol dir arrels cristianes, laïcitzades per la il·lustració. Tenir una llengua, el francès, que s’ha de defensar… ».

El periodista Ustrell ha preguntat seguidament: « El català, no? ». Le Pen: « No. Això és la cultura catalana. Que vostè parli català a França no vol dir que França tingui una cultura catalana. No té cap sentit. ». Aquesta sorprenent desconstrucció del real, pròpia a submergir tota una població a l’embajaniment, qüestiona l’estratègia lepenista cap a Catalunya del Nord, a l’estat francès.

Comparteix

Icona de pantalla completa