La Clau
Carole Delga, idiota útil de les eleccions presidencials del 2022

Quina és l’agenda de Carole Delga? La presidenta de la regió “Occitània” va ser reelegida el 27 de juny amb una puntuació del 57,77%, la més alta de totes les regions de França. Per descomptat, al país del centralisme arcaic del qual acaba per fer riure, les regions continuen sent “nans”, segons el diari Le Monde del 14 de juny. Pressupostos, competències, iniciatives, autoconeixement, consideració nacional, visibilitat internacional … les regions franceses dividides en oficines de la capital compleixen, però, l’estàndard de les unitats territorials europees del “nivell NUTS 2”. Són teòricament comparables a les regions italiana, alemanya o espanyola. D’aquesta manera, Occitània, les decisions greus de la qual (especialment sobre el Covid) no la pren, sinó la prefectura regional i l’Agència regional de salut, és l’equivalent oficial de Catalunya, que té una policia capaç d’arrestar criminals, diverses cadenes de televisió. (emès sobretot internacionalment), un ministeri de l’Interior, un sistema educatiu propi i nombroses representacions a l’estranger.

El PS defuig d’ell mateix

En el context relativament irrisori de les regions franceses, Carole Delga és el personatge amb vista al socialisme, marginal en la vida quotidiana, però amb el poder a París, confirmació del seu caràcter fora de terra. Sobre aquesta arquitectura de dues França, París-Província, les eleccions presidencials del 2020 són un repte en què es demana al president de Tolosa: president del moviment “Idees en comú”, llançat per l’alcaldessa socialista de París, Anne Hidalgo, El president occità també és president de l’Associació de Regions de França, un lobby únic a Europa, creat per existir davant del centralisme que reserva la major part del pastís nacional a París. S’ha de convertir en un partit polític al setembre, perquè, objectivament, la pertinença al PS s’ha convertit en devaluadora, fins i tot vergonyosa.

Menester de legitimitat provincial

Anne Hidalgo, que s’ha de declarar candidata a la presidència del 2022 al llarg de la tardor, necessita naturalment una legitimitat provincial, a la qual Carole Delga respon amb talent. Garantia del país d’Anne Hidalgo, massa parisenca malgrat ella mateixa, llançada en un missatge preciós, el president occità pot f Zona “veritable”, amb, als 50 anys, accent occità (en francès) específic dels de 80 anys. L’autenticitat de Delga, al servei del jacobinisme hidalgo, és la fórmula química que s’està construint per al 2022. El precipitat és poc probable, ja que el partit Macron-Le Pen és evident per a aquest termini, però els comentaris dels coneixedors són autèntics. “Carole és una Ségolène. Hem d’anar amb compte ”, titula el setmanari Le Point del 5 d’agost sobre l’ambiciosa presidenta que es defensa de tota ambició.

Comparteix

Icona de pantalla completa