La Clau
Aliot, del Front Nacional, cau en el parany de TV3

En el cap de l’oposició del Front Nacional a l’ajuntament de Perpinyà, Louis Aliot, es va aprofitar de les seves qualitats de comunicador a les últimes eleccions municipals. Però surt esquitxat en un reportage titulat “A la dreta i més enllà“, difós dimarts 17 de juny febrer pel primer canal de televisió català. TV3 hi fa intervenir els militants de l’FN al barri de Sant Jaume, durant la campanya. Un d’ells destaca en català i sense embuts que electes “són en plaça pels diners i prou. I anar a fer cases pels moros”. El company de Marine Le Pen aprova l’afirmació, que ha comprès visiblement: “és això, exactament”, diu. Anteriorment, saluda amb un “bon dia”, també en català, un relleu de la seva campanya, de cultura gitana. Més tard, el primer interventor, amb fullets sota el braç, convenç un grup de joves gitanos amb l’argument “cal fer quelcom sinó els moros vos fotran defora”. Louis Aliot assisteix també a aquesta escena, sense reaccionar aquest cop.

“Ens posen defora, cal netejar”

Amb els entrevistats, la confiança inherent a l’ús de la llengua catalana és un avantatge en relació als mitjans de comunicació francesos, fins els de Perpinyà. Els interlocutors es deixen anar, semblen ser més ells mateixos i el canal líder a la Catalunya del Sud aprofita el seu allunyament territorial per abordar frontalment el “vot Le Pen” en el col·lectiu gitano. Un jove assegut en el capot d’un cotxe, a la plaça del Puig, s’atreveix a dir que “al centre, és ple d’àrabs, nosaltres, no tenim res, les cases cauen. Ens posen fora, cal netejar”. Afegeix “el treball ha de ser per a nosaltres, perquè sem catalans i sem a Catalunya”. El ritme del muntatge televisiu permet acumular les frases d’aquest tipus, però són ben reals i inserides en el seu context.

Aquesta enquesta de terreny, a la manera d’uns bastidors de campanya que abunden per a les candidatures estatals, seria impensable en llengua francesa. Com a màxim seria autocensurada pel seu autor o el mitjà de comunicació comanditari. Revela el caràcter aventurer de la conquesta de l’electorat del barri de Sant Jaume i l’estratègia d’un vot comunitari, si bé el Front Nacional l’ha atribuïda a alguns dels seus adversaris durant les municipals de Perpinyà.

“A la dreta i més enllà”, TV3, Barcelona, 17 de juny de 2014.

Comparteix

Icona de pantalla completa