Billboard - Agència Catalana de Turisme - ACT - El Vendrell Dentsuaegis

SOCIETAT

Torna el tramvia de Perpinyà, 58 anys més tard

S'inaugura el "bus-tram" en una línia de 10 km, de nord a sud

Bus-tram de Perpinyà, 2013 © CTPM
Bus-tram de Perpinyà, 2013 © CTPM
Més funcional, espaiós i contemporani que els autobusos clàssics, el bus-tramvia de Perpinyà, que ja s'anunciava el decenni passat, entra en servei aquest 9 de març. La primera línia oberta ajunta el barri del Vernet al polígon econòmic Tecnosud, o sigui 10 km, passant pel centre-ciutat i  la Universitat. Aquest mitjà de transport amb "Alt Nivell de Servei" és confiat a la Companyia de Transports Perpinyà Mediterrània.
Un tramvia va funcionar a Perpinyà entre el 1900 i el 1955, posteriorment va circular un troleibús fins a 1968, però l'automòbil ha guanyat aquestes fórmules de transports. Prop de 60 anys després de la fi del tramvia, una fórmula batejada bus-tramvia es presenta als usuaris aquest dissabte 9 març. La seva autoritat de gestió, la Companyia de Transports Perpinyà Mediterrània (CTPM), delegada per l'Aglomeració Perpinyà Mediterrània, s'encarrega de la posada en marxa, des de la parada de l'Hospital de Sant Joan, a l'avinguda del Llenguadoc. La línia 4, la primera a funcionar i la més llarga, ja que recorrent una distància de 10 km, travessarà la ciutat de banda a banda, del barri del Vernet, al Nord, fins a les zones econòmiques Tecnosud i Agrosud, a l'extrem Sud, després d'haver pres el centre-ciutat. Per a aquest llançament, quatre vehicles capaços d'acollir dues vegades més de viatgers que els busos clàssics són posats en circulació.

Més silenciós, més espaiós, amb un disseny més actual

El bus-tramvia, que ja es va procar el juliol de 2010 a Perpinyà, haurà requerit prop de 3 anys de termini abans d'acabar fent-se realitat, amb l'aposta d'omplir el retard perpinyanenc en relació a l'utilització dels transports col·lectius. L'ordenació de la primera línia i la col·locació efectiva d'aquest vehicle amb "Alt Nivell de Servei", que representa més que un bus però menys que un tramvia, han escaigut a l'empresa canadenca SNC-Lavalin. En un segon temps, aquest operador també està encarregat d'adaptar 14 km d’eixos addicionals, a través d'ordenacions prioritàries per als busos. Aquest mitjà de transport més confortable, espaiós i silenciós que els busos tradicionals, també s'anomena tram'bus i se sol associar a la modernitat, ,a que a banda d'articular-se amb un acordió, es beneficia d'un disseny contemporani i funcionalitats d'un tramvia. A tall l'exemple, se n'espera l'arribada el 2016 a la zona econòmica de Sophia Antipolis, a tocar de Niça.
Tramvia de Perpinyà, 1952 / DR