POLÍTICA

Municipals de Perpinyà: Codognès vol tornar a parlar de tramvia el 2015

El futur candidat fa campanya amb el tema "És possible tenir electes irreprotxables"

Document programàtic del candidat Jean Codognès a les eleccions municipals de Perpinyà, 1 de febrer de 2014 © Comunicació Jean Codognès
Document programàtic del candidat Jean Codognès a les eleccions municipals de Perpinyà, 1 de febrer de 2014 © Comunicació Jean Codognès
Com l'exbatlle de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, el 2007, o com ell mateix el 2009, el candidat d'Europa Ecologia - Els Verds a l'ajuntament de Perpinyà, Jean Codognès, desitja que torni el tramvia. Si l'escullen com a alcalde, l'advocat i exdiputat socialista sotmetrà aquesta idea a la població, el 2015, a través d'un referèndum.
El candidat Jean Codognès a les eleccions municipals de Perpinyà, que no ha oficialitzat encara el seu allistament en la batalla del mes de març, anticipa efectuant una bustiada massiva de documents, que incloen les seves propostes. Les primeres hores de febrer han estat l'ocasió de descobrir l'eslògan "És possible tenir electes irreprotxables", que l'exdiputat socialista i actual responsable departamental d'Europa Ecologia-Els Verds a la Catalunya del Nord, pretén promoure. L'advocat, que gauxeix d'una notorietat interessant, desgrana els seus eixos de treball, recuperant el seu propi suggeriment de trawmay, formulat en un ple municipal, el març de 2009. No obstant, arran d'una amnèsia informativa, aquesta idea sortida dels calaixos cobra aires nous, malgrat figurar al llibre "Perpignan-Perpinyà 2020" de l'alcalde de llavors, Jean-Paul Alduy. En aquell temps, la dissensió afectava el calendari de realització, mentre que el cost d'aquest projecte s'avaluava a 400 milions d'euros.

L'advocat es reivindica com a "autèntic Perpinyanenc"

D'ara endavant, Jean Codognès promet "el 2015, sotmetré a referèndum un projecte de tramvia", a nivell de la mancomunitat Perpinyà Mediterrània, ja que el tram de circumval·lació inaugurat al passat mes d'abri "és lluny d’absorbir els 70.000 vehicles per dia". Amb criteri de comoditat, estalvis per als particulars i ecologia per a tots, predica una "oferta alternativa al cotxe" insistint en els trajectes "domicili-treball". El candidat vel·leïtós considera així alinear Perpinyà sobre nombroses ciutats de mida equivalent, defensant el seu estatut de "veritable perpinyanenc", blandada aquest mateix 1 de febrer en els Journaux du Midi. Per casualitat o per desgràcia, Jean Codognès tenia un any d'edat quan el tramvia de Perpinyà, que enllaçava la vila amb Canet, va recórrer l'últim viatge, en una època en el moment de la qual el concepte de sostenibilitat hauria semblat esotèric.
El darrer viatge del tramvia de Perpinyà cap a Canet, 1954 © Els Amics del Vell Canet