MEDI AMBIENT

L'hivern podrà generar més mortaldat d'abelles

© NewHive
© NewHive
16 anys després de la primera descripció d'una mortaldat apícola, l'hivern que arriba és temut pels professionals nord-catalan, atès que 1.300 abellars van morir l'any passat. Les autoritats reconeixen una intoxicació química, però el producte incriminat fa debat al si de l'administració francesa.
La mortalitat apícola assenyalada massivament des de 1998 a Europa podria augmentar aquest hivern, segons els professionals de Catalunya del Nord. Aquesta previsió estaria vinculada a l'ús de pesticides i de productes antiparasitaris utilitzats en la ramaderia, responsables potencials de la mort de 1.300 abellars amb milions d'abelles, l'hivern passat a les comarques de Perpinyà. Al mes d'agost passat, un informe del Centre Nacional de la Recerca Científica de Lió certificava una intoxicació apícola, al Rosselló i en els sectors propers. Una autòpsia de gran escala va posar de manifest rastres d'intoxicacions en un 80 % de les mostres manllevades. Dies més tard, l'investigador Marc-Edouard Colin, de l'Institut Nacional de la Recerca Agrària de Montpeller (INRA), afirmava que les abelles "han estat intoxicades per productes de desinsectació dels edificis de cria|ramaderia o per productes antiparasitaris aplicats sobre els animals de cria|ramaderia". Els professionals, que han de front a un 80 % fins un 100 % de bucs morts el 2013-2014, han expressat els seus temors en el Journal de l'Environnement, dimarts 2 de desembre.

Els científics i la prefectura no concedeixen

La sobremortalitat no presenta un "origen comú i unifactorial", segons una informació comunicada el 17 de novembre per la prefectura de Perpinyà. La desaparició d'abelles coneix diverses causes, segons una investigació conduïda entre 52 apicultors dels 58 que han declarat pèrdues, a les comarques de Perpinyà i a l'Arièja. Es reconeix la intoxicació, però els productes responsables fan debat, amb un fons d'interessos econòmics. El Col·lectiu d'apicultors sinistrats de Catalunya del Nord, que avalua a un milió d'euros el pressupost de reconstitució de les colònies apícoles perdudes, funda les seves esperances en un protocol de vigilància específic, que els serveis de l'estat implementaran aquesta temporada, fins a 2017. Temen la persistència d'un fenomen internacional, que es estendre als Estats Units el 2006.

Actuacions de terreny la primavera 2015

En previsió de la setmana "Alternativa en els pesticides", que es desenvoluparà entre el 20 i el 30 de març de 2015, el Col·lectiu alternatives als pesticides, amb seu a Argelers de la marenda, va comunicar una crida per a projectes, el 29 de novembre. L'entitat denuncia la tercera posició mundial ocupada per França en matèria d'utilització de pesticides. Després de refundar a través d'un estatus d'associació, fa alguns dies, i reestrenar la seva pàgina web, convida els voluntaris a impulsar actuacions públiques a les comarques de Perpinyà.
Perpignan, setembre 2014 © Col·lectiu Ciutadà pel Medi Ambient© Col·lectiu alternatives als pesticides