SOCIETAT

Les desaparegudes de Perpinyà, una torbadora investigació mediàtica

Les revelacions efectuades per la premsa superen les informacions oficials

Allison Benítez © Facebook
Allison Benítez © Facebook
El misteri sobre la localització els desapareguts de Perpignan és també el de l'enquesta, que lliura certs detalls al marge de les declaracions oficials de les autoritats judicials. Les circumstàncies del suïcidi del pare, Francisco Benítez, el descobriment dels passaports d'Allison i Marie-Josée Benítez, després la de rastres de sang en un congelador, són revelades pels mitjans de comunicació, i no pel parquet de Perpignan.
Les investigacions sobre les desaparegudes de Perpinyà palesen zones d'ombra després d'una revelació efectuada aquest 13 de setembre, prop de dos mesos després de la desaparició d'Allison i Marie-Josée Benítez. En efecte, el suïcidi del pare i espòs, Francisco, principal sospitós, no es va desenvolupar segons el guió exposat per les autoritats judicials. A la versió oficial, l'oficial va ser trobat, el 5 d'agost, penjat en els lavabos de la caserna Joffre, amb la cara coberta d'un enigmàtic mocador negre. Però en realitat, aquest suïcidi es va produir davant mateix de diversos altres militars, un dels quals dóna el seu testimoni en les edicions dels Journaux du Midi d'aquest dissabte 14 de setembre. Francisco Benítez es va passar una corda al coll, abans de llançar-se des d'una finestra del primer pis, que comunica amb el pati del quarter. El mocador recobria ben bé la cara del legionari, però l'aspecte macabre i xocant de l'escenificació ha trigat més de cinc setmanes a fer-se dia. La primera informació, errònia en els seus detalls però difosa massivament, qüestionaria el domini de la fiscalia de Perpinyà sobre el conjunt, i la veracitat de les actualitats mediàtiques, però no cal excloure la possibilitat d'una estratègia de comunicació que permetria protegir les investigacions.

Els mitjans de comunicació de Perpinyà, al marge de les revelacions

Anteriorment, el 26 d'agost, l'emissora RTL va divulgar, superant la Policia Judicial, la troballa dels passaports de les desaparegudes, al seu domicili, desmuntant la tesi de la seva sortida del territori. Atès que ja s'havien dut a terme diverses perquisicions en el pis familiar, des de feia vint dies, aquest fet era necessàriament conegut, si bé se'l silenciava. En aquesta mateixa data, la cadena France 3 avançava l'element dels rastres de sang al congelador familiar, abans de generar una recuperació d'informació gairebé exponencial. En tots els casos, els mitjans de comunicació perpinyanencs tenen poc a veure amb els elements desencauats, en un cas judicial la destil·lació dels episodis del qual permet una verdadera explotació comercial.

Els investigadors apunten la planta depuradora de Lleucata

Les operacions d'escorcolls i excavacions iniciades dimarts 10 de setembre en la pineda veïna de la planta depuradora de Port-Lleucata, al departament de l'Auda, per tal de localitzar-hi les despulles de les desaparegudes, han estat momentàniament interrompudes dijous 12 setembre, a falta de resultats. Es recuperaran pels volts del 22 de setembre, mentre que altres excavacions s'organitzaran a l’estany de Salses-Lleucata, en els propers espais marítims i sobretot a l'interior de la planta depuradora. La possibilitat d'una presència de cossos en aquest sector és pressentida pels investigadors a través de la presència repetida de "Paco" Benítez, en aquesta zona i a hores indegudes, els dies consecutius de la desaparició de la seva filla i de la seva dona. Aquesta localització procedent del pistatge a posteriori dels telèfons mòbils de l'interessat, és reafirmada per un testimoniatge que ret compte de l'ensorrament d'un cotxe, en aquest mateix perímetre, una nit del final del mes de juliol.