ECONOMIA

El primer AVE francès arriba a Barcelona

Les proves tècniques anuncien l'obertura de la línia vinguda de Perpinyà

El primer TAV francès a l'estació de Sants, Barcelona, 12 de febrer de 2013 © Ricardo Durán
El primer TAV francès a l'estació de Sants, Barcelona, 12 de febrer de 2013 © Ricardo Durán
França homologa actualment els trens AVE espanyols que circularan pel seu territori i Espanya fa el mateix amb els TGV francesos: es reuneixen totes les condicions tècniques per al llançament de la Línia d'Alta Velocitat Perpinyà-Barcelona, d'ara endavant sotmesa a una simple qüestió administrativa. A l'estat espanyol, la molt autoritzada revista Vía Libre destaca la possibilitat d'una obertura el proper 1 d'abril.
El silenci informatiu envolta la data d'inauguració de la Línia d'Alta Velocitat Perpinyà-Barcelona, cap a Madrid i Sevilla, malgrat el progrés de les operacions d'homologació dels trens que hi circularan. Concretament, els AVE espanyols són progressivament certificats conformes per circular pel territori francès, mentre que primer TGV francès vingut de la Catalunya del Nord va arribar a l'estació de Sants, a Barcelona, en el marc de proves tècniques en condicions reals, el 12 de febrer. Altres testos continuen, en vista a un peritatge detallat del comportament dels sistemes de seguretat francès per les vies ibèriques. Aquests combois, vistos pel públic al Rosselló, inclouen dues locomotores i vuit vagons de dos nivells, que poden acollir 390 passatgers, per a una velocitat màxima de 320 km/h. El funcionament d'aquest tram del gran eix nord-sud europeu només és una qüestió administrativa, que s'està tractant entre la xarxa RFF i el seu homòleg espanyol ADIF, així com els operadors de transports públics SNCF i RENFE.

Obertura possible a l'1 d'abril

Al territori espanyol, on la tradició de les innocentades de l'1 d'abril, típica de França, no existeix, l'eventualitat d'una obertura concreta de la línia Perpinyà-Barcelona en aquesta data és seriosament esmentada per la revista de referència Vía Libre. A la seva edició del 13 de febrer, aquesta publicació centrada en l'actualitat ferroviària destaca que l'episodi "històric" del TGV francès fent cas omís del transbordament operatiu des del 8 de gener a l'estació de Figueres-Vilafant, per arribar a Barcelona, accelera els esdeveniments. El "començament del servei directe" podria ser real l'1 d'abril, una "data possible" indicada per una font de la "SNCF". En els primers temps, dos trens dúplex assegurarien l'enllaç, en el marc més ample del Barcelona-París.