ECONOMIA

El gasoducte del Rosselló, una aposta política envers Rússia

Construcció d'un gasoducte entre Wormington i Sapperton, Reine Unit, 2010 © Hamish Fenton
Construcció d'un gasoducte entre Wormington i Sapperton, Reine Unit, 2010 © Hamish Fenton
Un projecte de gasoducte que travessarà la plana del Rosselló és prefigurat per la Unió Europea des de 2009. Catalunya del Nord no té la paraula i no disposa d'informacions precises sobre aquest dossier. No obstant, el seu valor geoestratègic és ara major, ateses les tensions polítiques entre Europa i Moscou, gran proveïdor de gas.
L'octubre de 2009, un projecte de gasoducte internacional que travessaria el Rosselló va aflorar a Brussel·les. Aquesta informació no va rebre el relleu merescut, ja que el debat sobre els danys de la línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) de 400.000 volts era roent a Perpinyà. El març de 2011, Espanya va validar la construcció d'un tram de 88 km connectant Figueres a Martorell, als afores de Barcelona. Les obres van fent camí i la Unió Europea va classificar aquest projecte, batejat Midcat, entre les seves prioritats estratègiques en matèria d'intercanvis energètics, el maig de 2013. Anteriorment, el 2012, el ministeri d'Ecologia francès va aprovar un projecte de pipeline de 150 km, que connectaria Barbairan, 6 km a l'est de Carcassona, amb Figueres.

Silenci a Catalunya del Nord

Malgrat la certesa de la seva construcció, el gasoducte Midcat no penetra el debat a les comarques de PerpinyàK El 4 de març passat, la Unió Europea, França, Espanya i Portugal van firmar tanmateix una «Declaració de Madrid» que assenta definitivament el projecte. Eufòric, el ministre d'Indústria espanyol, José Manuel Soria, esperava que el gasoducte Midcat funcionés ja el 2020. El text sanciona una voluntat estratègica europea de primer ordre, ja que l'augment de la capacitat d'intercanvis de gas entre estats veïns té la seva interpretació política. En concret, el repte és ajudar Europa a reduir al seva  dependència de subministrament de gas rus, particularment de l'operador hegemònic Gazprom. El 26 de març, Antoni Peris,el president de l'associació espanyola del gas, Sedigas, va declarar desitjar oferir la capacitat de gas espanyola a la resta de la Unió Europea, que depèn de Rússia en un terç del seu gas. Comp que Espanya, exterior a la xarxa russa, es proveeix al 50% a Algèria, les tensions polítiques amb Moscou justifiquen el recurs geoestratègic a la seva xarxa. El Rosselló té un paper passiu en aquest informe, important, ja que la capacitat d'interconnexió relativa al gas d'Espanya i França assoliria 14.000 milions de metres cúbics anualment, que circularien en alguna zona o altra de l'Albera, l'Aspre, la plana al·luvial del Rosselló i les Corberes. L'oleoducte Midcat reemplaçaria 10% dels volums russos actualment rebuts per Europa.