ECONOMIA

El Canigó perd la seua ortografia francesa

El massí emblemàtic es converteix en un "Gran paratge de França"

El cim del Canigó, vist des d'Illa del Riberal, Rosselló © Jacques Bordes
El cim del Canigó, vist des d'Illa del Riberal, Rosselló © Jacques Bordes
 El massís del Canigou disposa des del 13 de juliol d'un estatut de "Gran indret|lloc web de França", que permetrà una salvaguarda dominada, pilotada per la Diputació Provincial de les Pyrénées-Orientals. D'altra banda, el nom "Canigou" es fa oficialment "Canigó", després de més d'un demi-siècle de competència amb una marca d'aliments per a gossos.
Des dels 2784 metres d'alcària, el massís del Canigó gaudeix d'un segell de "Gran paratge de França" des del 13 de juliol, segons una decisió del ministeri d'Ecologia, Sostenibilitat i Energia. La muntanya emblemàtica visible des del Rosselló, l'Empordà, el Llenguadoc i la Provença, recupera també la seua ortografia, "Canigó", en resposta a una campanya duta a terma pel Consell general nord-català. Després d'una decisió presa al mes d'abril per la seua antecessora Nathalie Kosciusko-Morizet, la ministra d'Ecologia, Delphine Batho, reconeix en un comunicat el "valor excepcional de la zona, la qualitat del seu manteniment i l'interès del projecte de preservació, gestió i revalorització". Aquest segell suposa un reforç de la protecció del massís, que podrà tenir properament el perímetre classificat en 23.000 hectàrees. A nivell de l'organització de les tasques, el ministeri destaca que "tots els actors locals es mobilitzen per a aquest projecte federador que apunta a un turisme en fase amb l'esperit del lloc, actiu al llarg de l'any i motor d'una vitalitat local renovada". La majestuosa muntanya, amb gestió que afecta 39 municipis situats bàsicament a les comarques de Conflent i Vallespir, es confia així al Consell general, a l'Oficina estatal de boscos i a la regió Llenguadoc-Rosselló, a través d'un consorci.

anigou, marca d'aliments per a gossos des de 1959

El desig de retornar al "Canigou" la seua ortografia és implícitament justificat per la competència de la marca d'aliments per a gossos del mateix nom, creada el 1959 per l'empresa alsaciana Sabi, comprada el 1967 pel grup americà Mars Incorporated. Però l'alta connotació canina de "Canigou" per a la majoria dels francesos és menor a la Catalunya del Nord i absenta a la del del Sud. Segons la versió més plausible, aquest nom comercial ha estat inspirat pel del gos del pintor Henri de Toulouse-Lautrec, "Canigou", inspirat a la mateixa zona. Paral·lelament, l'officialització de "Canigó" al territori francès és certa banalitat, ja que aqueix ús corregit es fa servir a bastament a la Catalunya del Sud, com en determinats establiments d'hostaleria fins alguna autoescola. També, a Internet, l'única pàgina web dedicada al 100% al massís, Canigo.cat, és sud-catalana, així com Canigo.com, aparador d'una societat industrial ubicada a Banyoles, a les comarques de Girona. En canvi, l'adreça Canigo.fr és redirigida cap a la pàgina del Consell general nord-català.