SOCIETAT

Catalunya dóna garanties democràtiques sobre la consulta

El referèndum del 2014 haurà de generar una participació del 50%

Josep Rull, secretari d'organització de Convergència Democràtica de Catalunya © CDC
Josep Rull, secretari d'organització de Convergència Democràtica de Catalunya © CDC
El govern català no s'atorga cap marge d'error per al referèndum sobre la independència previst el 2014. El secretari d'organització del partit Convergència Democràtic de Catalunya, Josep Rull, anuncia un llindar mínim de participació de 50%. Si Madrid refusa la consulta, Catalunya organitzarà eleccions sobre el tema únic de la sobirania.
El gran venciment sud-català de la consulta sobre la independència, que es desenvoluparà el 2014, haurà de ser irreprotxable, segons el partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que dirigeix el govern català. Josep Rull, el seu secretari d'organització, ha assegurat aquest 26 d'agost que el referèndum només tindrà valor si genera un llindar de participació de 50%. Mentre que la llei espanyola no suposa cap percentatge mínim, aquesta exigència ha de proporcionar, en la tàctica expressada, una garantia de serietat al projecte sobiranista del govern català. Atès que el referèndum sobre el Tractat constitucional europeu, el 2005, només va atreure un 42% dels electors espanyols a les urnes, Rull s'adreça a l'Estat espanyol, encallat entre la perplexitat i l'exasperació de cara a aquest procés democràtic, que fa excepció a Europa. En preàmbul, el procediment de votació pactat per CDC amb els seus socis al Parlament de Catalunya suposarà l'admissió dels joves a partir dels 16 anys i dels ciutadans europeus i de l'espai Schengen, degudament empadronats al territori sud-atalà.

El pla B seran eleccions plebiscitàries

Per a l'home que puja al si del centre-dreta nacionalista català, "més enllà del que diuen les lleis espanyoles i la jurisprudència internacional, per obtenir el reconeixement internacional, i, sobretot, la legitimitat interna, és imprescincible una participació acceptable". Mentre que el novembre de 2012, les últimes eleccions catalanes, amb fons independentista, van mobilitzar un 68% del cens electoral, l'executiu català opta per un mètode ambiciós, però l'escull de la il·legalitat es presenta a grans passos, ja que l'Estat espanyol s'oposa naturalment a permetre consultar la població sobre la qüestió d'un allunyament territorial. Malgrat una previsible prohibició madrilenya del referèndum, Barcelona prepara una "nova llei sobre les consultes", que el govern català té el poder de promulgar i aprovarà l'octubre o el novembre. Més enllà, Rull recorda que unes noves eleccions plebiscitàries, amb referència única i exclusiva a la sobirania de Catalunya, formaran el pla B. De fet, en el marc de l'estatut d'autonomia català, la convocatòria dels electors en vista d'una renovació dels escons del Parlament de Catalunya és perfectament possible.