SOCIETAT

Cap a un espectacle salvatge de Dieudonné el 5 de juliol al Rosselló

L'anunci d'unanactuació a Perpinyà fa flaire de trampa

L'humorista controvertit Dieudonné © TPS
L'humorista controvertit Dieudonné © TPS
L'humorista Dieudonné, que ofereix espectacle molts cops prohibits per les autoritats, diverses vegades condemnat per antisemitisme, multiplica les prestacions de sorpresa, organitzades gràcies a l'agilitat de les xarxes socials. L'anunci de la seva vinguda el 5 de juliol a Perpinyà, denunciada pel batlle, Jean-Marc Pujol, s'assembla a un parany que precedirà la col·locació d'una escenari a l'aire lliure, en un altre municipi del Rosselló.
El sulfurós humorista Dieudonné va fer saber dimecres 20 de juny la seva intenció de donar el seu nou espectacle, titulat «L'emancipació», dijous 5 juliol a Perpinyà. Aquest anunci emociona el batlle, Jean-Marc Pujol, membre dels Republicans, que el 2013 havia intentat fer prohibir una actuació anterior de l'artista, amb un decret municipal que estipulava una «amenaça seriosa de disturbi a l'ordre públic» i una « incitació a l'odi racial ». Aquest decret va ser cancel·lat pel tribunal administratiu de Montpeller i el públic va poder acollir al palau de les exposicions. Aquesta vegada, Pujol pretén engegar un procediment similar al motiu que l’autor d’al·lusions antisionistes i antisemites «provoca un disturbi a l’ordre públic». No obstant això, des de fa 5 anys, l'estratègia d'organització d'espectacles de Dieudonné esquiva les trampes de la justícia i de les municipalitats opositores. Tot sovint, els seus espectacles no es desenvolupen en les ciutats anunciades, sinó a proximitat. Els seus seguidors informats algunes hores abans per SMS i Tweeter formen aplecs ràpids en camps agrícoles, descampats o aparcament privats, amb alimentació elèctrica.

Claira o Cabestany, després de Volvestre i Fay-aux-Loges?

La tècnica d'organització de Dieudonné, tan simple com la dels organitzadors de free parties, dels campaments gitanos o el càmping en zones prohibides, funciona. El 8 de juny, al departament del Nord, Dieudonné va actuar de cara a 650 persones en un aparcament de zona industrial, a la ciutat de Neuville-en-Ferrain, prop de Tourcoing. Prohibit a Orléans, es va expressar el 17 de juny al municipi de Fay-aux-Loges. El 26 de maig, era a Volvestre, prop de Tolosa de Llenguadoc. Per esquivar la prohibició del seu espectacle a Perpinyà, destacat en la seva agenda oficial, el comediant està en condicions d'investir un espai verge, i fàcilment accessible, a Toluges, Tuïr, Cabestany, Salelles, Clairà o Ribesaltes, entre les ciutats que envolten la capital del Rosselló. El seu batlle podria així participar malgrat seu a una diversió tàctica, ja que la seua vila, atès que Internet i les xarxes fan possible espectacles a l'aire lliure, passant per alt les tramitacions de les autoritats.