POLÍTICA

Alduy, excalcalde de Perpinyà, defensa amb força la consulta del 9N

Es pregunta si Espanua enviarà l'exèrcit per prohibir l'accés a les urnes

Jean-Paul Alduy, alcalde de Perpinyà de 1993 a 2009 / DR
Jean-Paul Alduy, alcalde de Perpinyà de 1993 a 2009 / DR
Contrari al jacobinisme, amb molt de gust més "demòcrata" que "republicà", l'exalcalde de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, opina sobre el procés polític que s'està desenvoilupant al sud del massís de l'Albera. Considera que la via democràtica s'imposa a Espanya i convida l'estat espanyol a imitar la conciliació del govern britànic envers el referèndum sobre la independència d'Escòcia.
Absent de la vida pública des de les eleccions municipals del passat mes de març, Jean-Paul Alduy s'expressa. L'expresident de l'Aglomeració Perpinyà Mediterrània i ex-primer tinent de batlle de la Vila de Perpinyà defensa el referèndum sobre la independència de Catalunya. En una tribuna comunicada aquest dimecres 24 setembre, l'autor de llibre "Una vida per construir. Una altra idea de la política" enfoca el referèndum territorial escocès, una "formidable lliçó de democràcia cap als estats de la vella Europa", segons les seves paraules. Aborda la crisi "econòmica però també social i moral" i observa que "l'autonomia" o "la independència" dels pobles es planteja a "tot el continent, a través de reivindicacions (...) que remeten totes a l’exigència de proximitat i de respecte de les identitats forjades per la història".

Intervenció de l'exèrcit espanyol?

Jean-Paul Alduy, que conserva una forma d'autoritat intel·lectual a la Catalunya del Nord, esmenta Bèlgica, Itàlia i el Regne Unit, abans d'arribar a Espanya. Considera que el govern central d'aquest país no pot "ignorar el missatge del Regne Unit", i qüestiona: "podrà enviar l’exèrcit per prohibir l’accés a les urnes de la Generalitat? Podrà indefinidament prohibir el referèndum sobre la qüestió de la independència de Catalunya?".