POLÍTICA

A Perpinyà, nou president per al partit Unitat Catalana

El partit per a la regió catalana senceta la seva incorporació al nou segle

Brice Lafontaine, nou president del partit Unitat Catalana / DR
Brice Lafontaine, nou president del partit Unitat Catalana / DR
Fundat el 1986 a Perpinyà, el partit autonomista Unitat Catalana, els dirigents del qual eren fins ara pastats per la Segona guerra mundial, escull un jove president. Brice Lafontaine, nascut el 1981, assumeix la tasca de reformular un missatge polític que continua poc audible, tot apuntant el repte de la representativitat, ja assolit a Còrsega, al País Basc Nord i a la Bretanya.
El partit polític Unitat Catalana, fundat el 1986 a Perpinyà en la continuïtat de les formacions autonomistes sorgides al final dels anys 1960, ha escollit un nou president, el 19 d'octubre a Ribesaltes, al nord del Rosselló. Als 69 anys d'edat, el regidor de Perpinyà Jaume Roure, fundador del partit, cedeix la presidència a Brice Lafontaine. Aquest bomber professional de 31 anys d'edat era fins ara secretari general del partit, encarregat de les relacions amb la Catalunya del Sud i, en l'àmbit europeu, amb l'Aliança Lliure europea, representada al Parlament europeu. Nascut políticament el 2005 al costat de president Jacques Chirac, que el jove militant va interpel·lar sobre el futur de la llengua catalana, l'hereu del catalanisme històric nord-català va figurar com a suplent de la candidata del Moviment Demòcrata, Christine Espert, a les eleccions legislatives de 2012.

L'equivalent cors és la 3a força política de l'illa

Molt probable membre de la llista que presentarà el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, afiliat a la UMP, a les eleccions de març de 2014, el nou president d'Unitat Catalana, que s'ha envoltat d'un equip rejovenit, rep la tasca de treure la pols a la imatge del partit i desenvolupar la seva pujada en gamma, ja que la formació s'inscriu en un territori particular en el marc francès. Concretament, amb diferència respecte a Còrsega, el País Basc del Nord i la Bretanya, la Catalunya del Nord continua sent l'única regió històrica de l'estat franbcès sense representativitat destacable de la idea territorial, que en altres zones d'arriba a anomenar nacionalista o regionalista. A tall de comparació, la coalició Femu a Corsica (Fem Còrsega), fundada el 2010, forma la tercera força política de l'Assemblea de l'illa, gràcies als seus 11 consellers territorials. Reestructurar la idea territorial, seduir a través de la modernitat de Barcelona, evitar les referències identitàries o lingüístiques exclusives i reformular un missatge que es percep tot sovint com a folklòric constitueixen el repte per assolir des de Perpinyà.
Jean-Christophe Angelini, secretari general del Partit de la Nació Corsa i conseller territorial de l'Assemblea de Còrsega © PNC