MEDI AMBIENT

Polèmica de l'Any Nou sobre una contaminació pública a Banyuls

Banyuls de la marenda, 18 de desembre de 2014 © JR
Banyuls de la marenda, 18 de desembre de 2014 © JR
L'abundància de les deixalles amuntegades naturalment, al final del mes de novembre, a les platges de Banyuls de la marenda, ha obligat l'ajuntament a cremar allà mateix la llenya i els objectes indesitjables. La militant Jocelyne Ruiz condemna aquesta pràctica, efectuada al marge d'un text ministerial acoblat amb una directriu europea sobre la qualitat de l'aire.
La llevantada de finals de novembre a la costa catalana ha deixat rastres a moltes platges. La quantitat de llenya transportada pel riu del Tec i els rius secundaris, després abocada a la mar, ha resultat excepcional a la Costa Vermella. A Banyuls de la marenda, aquestes deixalles naturals s'han acompanyat de "bidons de productes fitosanitaris comprats a Espanya", ens assenyalada una veïna, Jocelyne Ruiz. El 31 de desembre de 2014, aquesta ha qüestionat l'oposició municipal d'esquerra sobre la incineració de les matèries, in situ, en la setmana del 22 de desembre. Banyuls hauria sofert "greus contaminacions de l'aire", il·lustrades per "fums carregats de molècules altament tòxiques" produïts per "plàstics, ferros ambt alt contingut de productes químics".

Un text ministerial per empipar l'ajuntament

Segons la militant, l’ajuntament de Banyuls de la marenda, amb majoria de la UMP, ha contradit una circular emesa el novembre de 2011 pel ministeri de l’Ecologia sobre la "gestió de la crema de les deixalles verdes a l’aire lliure". Sota el control dels prefectes, la lluita contra la contaminació de l’aire imposa precaucions ja que la "crema de les deixalles verdes pot ser a l’origen de disturbis de veïnatges generats per les olors i el fum, perjudica el medi ambient i la salut". Aquesta pràctica és "font d’emissió important de substàncies contaminants, entre les quals gasos i partícules la concentració dels quals, a l’aire, ha de ser conforme a les normes de la directriu 2008/50/CE". Jocelyne Ruiz convida la població a "plantejar-se la pregunta de l'eficiència de la gestió de la nostra brossa domèstica i assimilats" sota la "responsabilitat" dels càrrecs electes. S'interroga sobre el destí de les deixalles de la vinya, que constitueix un sector econòmic major per al municipi.
Banyuls de la marenda, 18 de desembre de 2014 © JR