ESPORT

El concurs casteller més espectacular de la història

S'han aconseguit tres castells de 10 pisos al concurs bianual de Tarragona

Tarragona, Catalunya del Sud, diumenge 5 d'octubre de 2014 © Concurs de Castells
Tarragona, Catalunya del Sud, diumenge 5 d'octubre de 2014 © Concurs de Castells
El principal concurs de colles castelleres de Catalunya, organitzat a Tarragona, ha donat la victòria de la seva XXV edició al grup dels Castellers de Vilafranca, aquest diumenge 5 d'octubre. Els campions han assolit muntar tres castells de tres de nou, en la millor competició de la història castellera.
L'antiga plaça de toros de Tarragona, al sud de Catalunya, ha acollit aquest diumenge 5 d'octubre la conclusió de la principal competició de castells del territori. Aquest esdeveniment bianual, del qual la XXV edició ha atret 23.500 espectadors en dos dies, ha consagrat com a campiona la colla dels Castellers de Vilafranca, en una edició espectacular. "És el millot concurs de la història", destacava el seu director, Xavier Gonzalez, referint-se particularment a les 25 construccions de castells de 9 pisos realitzades, contra 19 en l'anterior edició. Tres castells de 10 pisos també s'han arribat a bastir, abans d'esboldregar-se, però aquesta acumulació és una proesa, en aquesta concentració social i esportiva, que ha desafiat les lleis de la pesantor.

183 intervencions sanitàries

Al marcador general, la victòria ha suposat 6.025 punts, contra 5.970 punts per a la colla Vella dels Xiquets de Valls i 5.235 per a la Jove Xiquets de Tarragona. Els Castellers de Vilafranca han aixecat i desmuntat un castell de tres de nou amb folre i agulla i un dos de vuit sense folre, que s'ha esfondrat. Per al plaer dels ulls, en un impressionant joc d'equilibri, aquesta edició ha reunit 12 colles castelleres entre l'elit. Aquest esdeveniment molt mediatitzat ha suposat una larga sèrie d'intervencions sanitàries, en una Tarraco Arena de Tarragona abarrotada. S'hi ha registrat un total de 183 evacuacions i 24 hospitalitzacions sense gravetat. Aquest concurs casteller ha estat patrocinat pel grup químic alemany BASF, les cerveses barcelonines Damm, l'operador telefònic espanyol Movistar i la companyia petroliera Repsol, amb molta presència a Tarragona. Ha gaudit d'una retransmissió en dues pantalles gegants i en directe per televisió, tot suposant l'acreditació de 350 periodistes, en representació de 100 mitjans diferents, entre altres la BBC. Ha tingut n impacte econòmic de 3 milions d'euros i els bitllets d'entrada s'han pogut comprar exclusivament per Internet.

Tarraco Arena , Tarragona, diumebge 5 d'octubre 2014


Tarragona, Catalunya del Sud, diumenge 5 d'octubre de 2014 © Concurs de Castells