MEDI AMBIENT

Confirmen la MAT entre Rosselló i Empordà per a l'estiu 2015

S'han instal·lat tots els cables, llevat a dins del túnel de l'Albera

Les obres de la MAT, aquest dimarts 23 de setembre de 2014 / ACN
Les obres de la MAT, aquest dimarts 23 de setembre de 2014 / ACN
La Línia de Molt Alta Tensió (MAT) en construcció entre el Rosselló i la zona de Figueres podrà funcionar a partir de l'estiu vinent. L'empresa encarregada de les obres, Inelfe, informa de l'acabament de la col·locació dels cables en els 56,5 km de rases. Les immenses estacions de conversió elèctrica Siemens instal·lada a cada extremitat estan a punt per a entrar en funcionament.
L'empresa franco-espanyola Inelfe ha comunicat aquest dimarts 23 de setembre l'acabament de l'obra de geni civil de la Línia de Molt Alta Tensió (THT) construïda entre Baixàs, al nord de Perpinyà, i Santa Llogaia d'Àlguema, al sud de Figueres. La interconnexió elèctrica, per a la qual el túnel sota el massís de l'Albera ja era completament cavat l'abril de 2013 a pocs metres del pas del TGV, entrarà en servei a mitjan de l'any vinent, segons les indicacions proveïdes. Des de 'larribada de les màquines excavadores, el gener de 2012, una rasa de 3 metres d'ample i 1,5 m de profunditat, amb una longitud de 56,5 km, ha estat condicionada entre les planes del Rosselló i de l'Empordà. Dos cables, de fabricació francesa, han estat encaminats en bobines gegants de 70 tones, completament desenrotllades l'octubre de 2013 al nord i el juliol passat al sud. Són d'ara endavant soterrats, però falta encara a equipar el túnel de 8,5 km amb cables elèctrics adossats a les parets. La fibra òptica hi és igualment esperada.

6 mesos de proves i una llançament l'estat 2015

Entre els detalls tècnics comunicats sobre aquesta realització de 64,5 km, Inelfe destaca que 37 perforacions de talusos han estat necessàries, 15 al territori francès i 22 al territori espanyol. La MAT podrà ser provada a principis de 2015, segons Inelfe, que preveu sis mesos d'experimentació en condicions reals. Aquest anunci segueix la posada en seguretat, a primer de setembre, de les dues estacions de conversió elèctrica de marca Siemens, situades a cada extremitat. Cadascuna està formada per quatre edificis que protegeixen mòduls de transformació en corrent altern, set transformadors de 250 tones cadascun i sistemes de refrescament de l'aire. La Línia de Molt Alta Tensió, prevista a l'origen per rebre 400.000 volts, en transportarà finalment 320.000, tot duplicant la capacitat d'intercanvis entre els estats francès i espanyol.