MEDI AMBIENT

L'ós ha abandonat la Catalunya del Nord

Segons l'informe 2012 de l'Oficina Estatal de la Caça i de la Fauna Salvatge

Ós observat el 13 d'abril de 2013 al departament de l'Alta Garona, França © ONCFS
Ós observat el 13 d'abril de 2013 al departament de l'Alta Garona, França © ONCFS
Tret d'una visita furtiva de l'ós eslovè "Balou" als límits de la Catalunya del Nord, el 2011, i una misteriosa aparició el 2010 a la comarca de l'Alt Vallespir, els plantígrads eviten el territori, segons l'Oficina Estatal de la Caça i de la Fauna Salvatge. En el conjunt del massís del Pirineu viuen 22 mostres i 5 a 6 naixements es produiran aquest 2013, proporcionant possibilitats de veure, a terminis, un retorn de l'ós a la Catalunya del Nord.
El 2010, una mostra d'ós va ser vista diverses vegades a la comarca de l'Alta Vallespir, al sud de la Catalunya del Nord, més d'un any després d'una acció informativa sobre el comportament dels plantígrads adreçada als habitants de les comarques de Cerdanya i Capcir. No obstant això, des d'aleshores l'ós ha desaparegut del territori, com ho destaca l'última informe "Seguiment de l'ós bru al Pirineu francès" presentat el 30 d'abril per l'Oficina Estatal de la Caça i de la Fauna Salvatge (ONCFS). Segons aquest document, 22 exemplars com a mínim, entre els quals tres nous-nascuts, van ser inventariats el 2012 en el total del massís del Pirineu, més precisament als departaments de l'Arièja, l'Alta Garona, l'Alt Pirineu i el Pirineu Atlàntic. Aragó, Navarra i la comarca sud-catalana del Pallars Sobirà, a 70 km a vol d'ocell de la Cerdanya, també entren en les observacions, però la Catalunya del Nord no consta en el llistat.

Podrà tornar l'ós, en un venciment incert

L'associació País de l'Ós, ubicada a la regió del Cominges del departament de l'Alta Garona, aposta per la fecundació de cinc a sis femelles d'óssos bruns aquest any, donant possibilitats de veure la població d'óssos bruns progressar, fins a recolonitzar el terreny històric. En els darrers, només l'ós eslovè batejat amb el nom de "Balou", alliberat el 2006 al terme municipal d'Arbàs, on l'associació té la seu, va aparèixer el 2011 prop de la Catalunya del Nord, a la cruïlla dels departaments de l'Auda i de l'Arièja, a l'altiplà de Saut, després d'haver estat localitzat fins a Montfort de Bolzana, localitat del departament de l'Auda mitgera de lrs nord-catalanes Mosset i Rabollet. Aquest plantígrad seguit per un sistema de localització per GPS va abandonar les primeres latituds pocs mesos més tard.