ECONOMIA

El paper de fumar OCB de Perpinyà, enfront de la falsificació xinesa

El diputat Jacques Cresta s'interessa el problema

Philippe Parcevaux, president de Republic Technologies, i Jacques Cresta, diputat de la Catalunya del Nord © Comunicació Jacques Cresta
Philippe Parcevaux, president de Republic Technologies, i Jacques Cresta, diputat de la Catalunya del Nord © Comunicació Jacques Cresta
Els papers de fumar Republic Tecnologie de Perpinyà, principalment comercialitzats a través de la marca OCB, són amenaçats per una falsificació xinesa, perfecta a nivell visual. En paral·lel a accions judicials impulsades per l'empresa, el diputat socialista Jacques Cresta fa seva aquesta problemàtica, que afecta el líder mundial del sector.
El diputat socialista de la Catalunya del Nord, Jacques Cresta, ha visitat el 19 de març una de les indústries més potents del territori, la fàbrica Repúblic Tecnologies de Perpinyà, líder mundial del paper de fumar. Al costat del president de l'empresa, Philippe Parcevaux, el parlamentari, que descobria els llocs, s'ha assabentat de la potència d'aquesta activitat ancestral que emplea 400 persones, exporta cap a 105 països, preveu produir 1000 milions de llibretes de paper aquest 2013 i es va modernitzant constantment. Sobretot, però, l'electe ha estat interpel·lat sobre la falsificació dels papers de fumar OCB, dels quals s'han trobat exemplars a la venda a Alemanya el 2012, mentre 600.000 exemplars destinats a l'estat espanyol van ser confiscat a la Xina el 2010. 

La Xina imita papers de fumar... inspirats per la Xina

EL know how de Republic Tecnologies, pouat, en temps de la família Bardou, a les zones de València i Barcelona, quan el "transfronterer" era evident, és actualment confrontat a la imitació xinesa. De cara a un perjudici anual de diversos centenars de milers d'euros, l'empresa perpinyanenca ha emprès diverses accions judicials per assegurar la seva protecció, però amb dificultats, ja que els papers falsificats, fabricats amb components discutibles, ho són perfectament. La ironia d'aquesta situació rau en el fet que el bretó René Bolloré,rebesavi de l'expropietari de l'empresa, Vincent Bolloré, havia importat de la Xina, al segle XIX, el procediment de producció del paper fi. Actualment, a través de compres i transferències de competències, Perpinyà fabrica el paper OCB, heretat dels Bolloré, mentre que el paper JOB, minoritari, encarna el patrimoni històric del territori.
© Republic Technologies