ECONOMIA

Paletes nord-catalans construeixen una frontera a Puigcerdà

Enfront de la desesperança, un símbol violent contra la competència sud-catalana

La Guingueta d'Hix, Cerdanya, 19 de febrer del 2013 © France 3
La Guingueta d'Hix, Cerdanya, 19 de febrer del 2013 © France 3
La diferència de competitivitat entre les empreses de la construcció franceses i espanyoles s'alça fins al 40% en benefici de les últimes i genera una situació cruel per a nombrosos paletes nord-catalans. En senyal de protesta, una trentena d'ells han dut a terme una acció amb alta càrrega simbòlica, el 19 de febrer: una paret ha marcat la frontera desapareguda entre els municipis de la Guingueta d'Hix i Puigcerdà.
La còlera de part del sector de la construcció i de les obres públiques nord-català, confrontada a la competència de la Catalunya del Sud, s'ha expressat a través d'un símbol violent, el 19 de febrer a la Guingueta d'Hix. Al cor de la Cerdanya, partida entre els territoris francès i espanyol, una cinquantena d'obrers i dirigents d'empreses presents han aparedat literalment l'antic pas fronterer. Aquesta acció, que ha implicat la instal·lació de totxos, sense ciment, ha donat lloc durant diverses desenes de minuts a la visió d'una barrera física, mai vista en la Història.

La comunicació s'atura a la paret

L'estratègia utilitzada havia de denunciar la situació insostenible de nombrosos professionals del territori francès, confrontats a la impossibilitat de treballar al territori espanyol, mentre que els seus homòlegs de la baixa Cerdanya es beneficien d'una competitivitat augmentada. Aquest panorama, reconegut el juny de 2012 com una "síndrome del paleta espanyol", oposa empreses franceses a empreses espanyoles amb competitivitat superior, en una difícil realitat, notòria a la Cerdanya, que s'instal·la de manera duradora a les zones de plana. Al seu nivell, els treballadors nord-catalans una desesperació certa, mentre que el sindicat CGT, designant l'escala superior, apunta la Unió Europea malgrat l'existència del nivell francès. No obstant això, a falta de comunicació orquestrada cap a la Catalunya del Sud, l'operació de la Guingueta no ha assolit el seu objectiu.