MEDI AMBIENT

Volen cercar petroli a la costa nord i sud-catalana

La societat escocesa Cairn Energy rep l'autorització d'Espanya

Vista de la costa nord i sud-catalana, a la zona de Cervera © Gabriele Delhey
Vista de la costa nord i sud-catalana, a la zona de Cervera © Gabriele Delhey
Hi ha hidrocarburs davant de les costes catalanes, del Rosselló fins al Maresme? Aquest supòsit interpel·la l'empresa escocesa Cairn Energy, que acaba de rebre l'autorització, per part del ministeri de l'Energia espanyol, de prospectar a la Catalunya del nord i a la del sud. En canvi, no filtra cap informació sobre aquest assumpte al territori francès.
L'empresa espanyola Apricorn Spain Limited S.L., filial de la multinacionale Cairn Energy, basada en Escòcia, ha dipositat al ministeri espanyol d'Indústria una demanda d'autorització de prospecció de pettroli i gas a la Costa Brava. Segons l'Agència Catalana de Notícies, l'estratègia global d'aquesta empresa que preveu estudiar 1,15 milió d'hectàrees a l'altura de la costa mediterrània afecta el golf del Lleó, "a l'altura de Perpinyà", i la costa del Maresme, a la província de Barcelona, al sud de la Costa Brava. La sol·licitud formal ha estat rebuda a Madrid a finals de 2011, però els tràmits administratius només han arribat al 18 de gener de 2013, a través d'una publicació al Butlletí Oficial Espanyol. Al sud, la zona per prospectar se situa a l'altura de la Costa Brava i del Maresme, però, en paral·lelal, Apricorn ja ha rebut el consentiment oficial espanyol per treballar a l'altura de la costa valenciana.

Prospecció a través d'anàlisis sísmiques

Per contra, les intencions que apunten a eventuals jaciments a l'altura de la Catalunya del Nord fins ara encara no han estat objecte de cap informació oficial a l'estat francès. A la banda de l'estat espanyol ara s'obre un termini de dos mesos per tal de rebre eventuals ofertes competitives o al·legacions, sobretot mediambientals. L'operador escocès considera la seva recerca d'hidrocarburs en els fons marins a través d'anàlisis sísmiques, des d'un vaixell especialitzat. Aquesta tècnica ha de permetre de detectar la presència de formacions rocoses que puguin contenir bosses de gas i de petroli.