MEDI AMBIENT

El rècord de temperatura del 7 de gener a Perpinyà pot preocupar

Un signe de desordre mediambiental, al marge de la comoditat turística

Barri del Molí de Vent de Perpinyà, 7 de gener del 2013 © Huggo22
Barri del Molí de Vent de Perpinyà, 7 de gener del 2013 © Huggo22
El 6 i 7 de gener s'han observat unes temperatures extraordinàriament elevades a la Catalunya del Nord, amb 26,3° a Eus i 24,2° a Perpinyà. Però darrere de l'avantatge turístic sembla dissimular-se un senyal territorial del gran trastorn climàtic mundial, del qual els episodis brutals no estalvien Europa, com ho destaca un estudi de la revista americana Climatic Change.
Les altes temperatures del començament de l'any a Perpinyà, demostrades pels 24,2° registrats el 7 de gener a les 13:20 al barri del Molí de Vent, no són necessàriament una bona notícia. Aquesta prestació que ha acontentat el sector turístic del Rosselló ha precedit una caiguda de 8° observada ja a les 14:20, mentre que la taxa d'humitat de l'aire passava de 21% a 60%. El 6 de gener, Perpinyà superava el propi rècord de la temperatura mínima, amb 14,2° al matí i 21,9° la tarda, mentre que el municipi d'Eus, de cara al Canigó, presentava 26,3 °C. Sense excepció històrica, ja que s'han observat unes temperatures semblants el 1932 i el 1968, aquest episodi pot il·lustrar localment la problemàtica mundial del reescalfament climàtic.

Impacte climàtic comprovat en "determinades parts d'Europa"

Més enllà d'una percepció positiva, la multiplicació de les prestacions tèrmiques de la Catalunya del Nord, amb l'exemple dels 32,3° del 9 d'abril de 2011, contempla la constatació mundial de la multiplicació per cinc dels rècords de calor. Concretament, la tendència contínua d'un reescalfament climàtic al qual no escapa d'ara endavant cap regió del món centra un estudi presentat l'11 de gener per un equip d'investigadors de l'Institut de l'Impacte Climàtic de Postdam i de la Universitat Complutense de Madrid. Aquest treball, publicat per la revista científica americana Climatic Change, vincilada a la Nasa, destaquen "cinc vegades més mesos amb rècords de temperatura comprovats en comparació al que hauria estat sense reescalfament climàtic". No es pretén afirmar cap certesa en relació amb la Catalunya del Nord, però, en "determinades parts d'Europa, de l'Àfrica i d'Àsia del sud, el nombre de mesos rècords s'ha arribat a multiplicar per deu".