MEDI AMBIENT

Excavacions arqueològiques a la futura variant de Joncet

Les obres s'iniciaran el 2013 i s'acabaran el 2015

Veïnat de Joncet, comarca del Conflent, Catalunya del Nord © DREAL
Veïnat de Joncet, comarca del Conflent, Catalunya del Nord © DREAL
A la Carretera Estatal 116, que es converteix cada hivern la ruta de l'esquí, les obres necessàries a la desviació del veïnat Joncet començaran d'ací uns mesos. Ara per ara s'anuncien excavacions arqueològiques  en el traçat del futur eix, reclamat des de fa més de deu anys per la població de la zona.
L'ordenació de la Carretera Estatal 116, que connecta la plana del Rosselló a l'altiplà de la Cerdanya, implica des del 10 de desembre un petit avenç a la comarca del Conflent. En el terme municipal de Joncet, la desviació del qual va ser declarada d'utilitat pública el setembre de 2011 per la prefectura de la Catalunya del Nord, s'està desenvolupant diagnòstics arqueològics. La Direcció regional del Medi Ambient|, de l'Ordenació i de l'Habitatge del Llenguadoc-Rosselló, mestra d'obra del projecte de desviació, ha comunicat el 7 de desembre l'inici d'aquesta operació prèvia al llançament de les obres de la futura desviació del veïnat de Joncet. Concretament, l'empresa Cassu assegura des de dilluns 10 de desembre una estassada de diferents sectors situats en els termes municipals de Serdinyà i Jujols. Aquesta etapa constitueix una posada en estat que ha de permetre una intervenció còmoda de l'Institut Estatal d'Investigacions Arqueològiques Preventives (INRAP). Els diagnòstics previstos, reglamentaris, han de permetre localitzar eventuals vestigis arqueològics a les zones properament afectades per les obres de la variant.

El pressupost global d'aquestes obres assoleix 20 milions d'euros, inscrits al Programa de modernització dels itineraris viaris, gestionat per l'Estat. La desviació de Joncet, amb una alta necessitat reforçada cada hivern per causa de la presència de fluxos d'esquiadors que travessen el veïnat del mateix nom, és objecte de múltiples reclamacions populars des de l'últim decenni. Els treballar haurien de començar en el decurs del 2013, en vista a un acabament durant l'any 2015.