MEDI AMBIENT

Pla Fukushima per les centrals nuclears catalanes

Es destinaran 100 milions a la protecció dels sistemes

Central d'Ascó II, Ribera d'Ebre © Míriam Vescompte
Central d'Ascó II, Ribera d'Ebre © Míriam Vescompte
Les dues centrals nuclears catalanes, situades a Ascó i Vandellós, a les comarques se Tarragona, se sotmetran properament a uns testos de seguretat extremadament rigorosos, sol·licitats per la Comissió europea després de la catàstrofe de Fukushima. D'altra banda, la planta d'Ascó tindrà un centre d'emmagatzematge de deixalles nuclears a partir del primer trimestre 2013.
El drama mediambiental de Fukushima ha incitat la Comissió europea, des del mes de maig de 2011, a fomentar una sèrie de testos dels 143 reactors nuclears de la Unió Europea. Aquesta àmplia operació permet avaluar els riscos naturals o d'origen humà, és a dir vinculats a accidents aeris i atacs terroristes. Els tres reactors nuclears de Catalunya, presents en els termes municipals d'Ascó i Vandellós, a les comarques de de Tarragona, són així objecte d'una aportació de 100 milions d'euros que s'inclouen en aquest "Pla Fukushima". El conjunt dels testos és confiat a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que ha d'identificar, fins a 2016, enentuals disfuncions i falles dels sistemes. La prioritat és la dotació pròxima de generadors d'electricitat portàtils capaços de produir energia en cas d'urgència nuclear en els dues zones.

Emmagatzematge de deixalles nuclears, a partir de 2013

Al marge d'aquest pla de prevenció, un centre de deixalles nuclears funcionarà a partir del primer trimestre 2013 a Ascó. Aquest "Magatzem temporal individualitzada" (MTI), segons la legislació espanyola, disposarà de dues plataformes d'acollida de matèria, de 16 contenidors cadascuna. Aquesta fórmula és adoptada per primera vegada sota les latituds catalanes, on les deixalles produïdes al territori són immergides dins de piscines especials, o traslladades cap a altres zones de producció d'energia nuclear. Aquest MTI serà en servei almenys fins a 2024, de manera simultània al venciment de l'autorització d'explotació de la central d'Ascó. Actualment, les dues plantes nuclears catalanes empleen 2.478 persones, de les quals 300 d'edat jove, contractades des de 2008 per fer front a l'envelliment de la plantilla, en una òptica de seguretat màxima.