MEDI AMBIENT

Tramuntana fins a 160 km/h a la costa catalana

Un fenomen meteorològic associat a onades de fins a 5 metres

Tempesta a Cotlliure, Rosselló, 2011 © La Chaîne Météo
Tempesta a Cotlliure, Rosselló, 2011 © La Chaîne Météo
Una tramuntana violenta i onades amb una alçària del doble de la normal il·lustren el final del mes d'octubre de 2012, des de Lleucata fins a la Costa Brava. Dissabte 27 octubre, la tramuntana ha assolit 140 km/h al Cap de Biarra i 160 km/h a Portbou, simultània a una previsió de danys materials significada per les autoritats.
Un episodi de vent assenyalat dissabte 27 i diumenge 28 octubre a la Mediterrània, particularment a les zones situades sota la influència del golf de Gènova, genera ràfegues de vent violentes al Rosselló i a l'Empordà. La força d'aquest fenomen s'origina en la presència d'aire molt fred, procedent d'Escandinàvia, conjuminada amb una aigua de mar que demostra tenir una temperatura anormalment elevada per a la temporada. Al Cap de Biarra, situat al terme municipal de Portvendres, les ràfegues de tramuntana han aconseguit 140 km/h i han arribat a 160 km/h a pocs quilòmetres més al Sud, al municipi de Portbou. El Cap de Creus, i en menor mesura el Cap de Lleucata, també són afectats pel vent, capaç de malmetre teulades i xemeneies tot trencant branques d'arbres, segons un comunicat de la prefectura de la Catalunya del Nord, a Perpinyà.

Paral·lelament, la mar continua sent agitada a forta, fins i tot molt forta a l'altura de la Costa Vermella i del Nord de la Costa Brava, on ha produït onades dues vegades superiors a les alçades habituals per a un final d'octubre. A l'Alt Empordà, aquestes onades han atès 5 metres d'alçada, mentre que s'espera mar de fons en el conjunt de la zona, segons Météo France i el Servei Meteorològic de Catalunya, fins al dilluns 30 d'octubre.