MEDI AMBIENT

EDF gestiona una central solar al Voló

Una producció anual de 10 gigawatts, corresponent a 4000 llars

Central solar del Voló, octobre 2012 © Geodis
Central solar del Voló, octobre 2012 © Geodis
33.000 plafons solars s'han instal·lat en una nova zona de producció fotovoltaica nord-catalana, estrenada l'11 d'octubre al Voló, en l'eix del Coll del Pertús. Aquesta central capaç d'alimentar 4000 llars és explotada per la societat EDF Energies Noves. Més enllà de l'interès mediambiental, aquesta realització no suposa beneficis econòmics territorials.
S'ha estrenat una nova central solar, l'11 d'octubre, en un sector geogràfic nord-català fins ara negligit. Aquesta planta, condicionada a la vora de la variant del Voló, a la teulada d'un aparcament de la societat Geodis, filial de la SNCF que es dedica al transport de vehicles, s'estén sobre 57.000 m². Capaç d'alimentar amb electricitat unes 4000 llars, aquesta central amb una potència de 7,9 megavats i una producció anual avaluada a 10 gigawatts, està formada per 33.000 plafons. La seua explotació és confiada a EDF Energies Noves, que n'assumeix també l'explotació i el manteniment tècnic. Sense beneficis directes per al territori, aquesta zona obeeix a un principi desplegat per aquesta branca de la societat estatal d'electricitat, que investeix massivament al Canadà, als Estats Units, a Polònia o encara a Sud-àfrica, en projectes solars i eòlics d'envergadures força més importants. Paral·lelament, Geodis està projectant altres implantacions en estructures semblants, a la Catalunya del Nord i en altres llocs.

Centrals solars a també Perpinyà, Torrelles, Ortafà

Aquesta planta de producció s'ha engegat després de la de Torrelles de la Salanca, al nord de Perpinyà, explotada per la societat Neoen i dotat d'11,5 hectàrees de plafons, per a 12 megavats i 3900 llars. A 15 km del Voló, una central solar de 68 hectàrees per a 25 megavats funcionarà a finals de 2013 a Ortafà, per generar 35,5 gigawatts cada hora anualment, o sigui el consum de 15.500 habitants. En una escala superior, la central Sant Carles 2, que ha de funcionar a partir de 2013 a Perpinyà, té la vocació de cobrir 90.000 m² de teulades del Mercat Internacional de Sant Carles, segons un principi d'autoconsum que ha de generar beneficis més probables.