MEDI AMBIENT

La seguretat nuclear catalana, qüestionada

Els dos reactors són situats a 250 km de Perpinyà

Central nuclear d'Ascó, Ribera d'Ebre © Judith García
Central nuclear d'Ascó, Ribera d'Ebre © Judith García
La catàstrofe de Fukushima genera una àmplia mesura de control de les centrals nuclears al si dels 27 Estats de la Unió Europea, sota l'impuls de la Comissió europea. Entre les plantes al·ludides es troben les de Vandellós i Ascó, a 250 al sud de Perpinyà, que han de revisar les capacitats a fer front a accidents greus.
La Comissió europea ha recomanat activament al 27 Estats de la Unió, el 4 d'octubre de 2012, que millorin la seguretat de llurs parcs de centrals nuclears. Aquesta mesura de precaució, provocada per la detecció de diverses carències en relació amb determinats estàndards de seguretat, hauria de comportar una inversió de diversos milions d'euros. Les dues centrals nuclears catalanes, situades en els municipis d'Ascó i Vandellós, al sud de la ciutat de Tarragona, són així obligades a efectuar millores. Aqueixes dues plantes, a 250 km de Perpinyà, són qüestionades en llur capacitat a superar accidents greus. Concretament, els criteris seleccionats al seu encontre són l'eficàcia de llurs sistemes de filtració, ventilació i contenció, així com llur capacitat de prevenció enfront d'eventuals explosions d'hidrogen o altres combustibles gasosos.

Es farà una avaluació el 2014

El respecte d'aquesta prerrogativa europea escau exclusivament als Estats, que són incitats a actuar en terminis relativament breus. Per això, una comissió de control és encarregada d'efectuar una repassada de les plantes el 2014, per tal d'avaluar els avenços que s'haurà assolits Aquesta exigència no conté cap caràcter alarmista, segons el comissari europeu de l'Energia, Günther Oettinger, segons qui "a nivell general, el grau de seguretat de les nostres centrals al si de la Unió Europea és satisfactori". No obstant això, l'operació de control generalitzat és una conseqüència directa de la catàstrofe de Fukushima, succeïda el març de 2011.