Art

L'incendi de l'Empordà fa explotar 4 bombes, mor 4 francesos i destrueix 14.000 ha

Conseqüència del gran braser de la comarca de l'Alt Empordà

L'incendi de l'Empordà des de Bages, Rosselló © Laura Guillem
L'incendi de l'Empordà des de Bages, Rosselló © Laura Guillem
El balanç del gran incendi iniciat a La Jonquera contempla 13.824 afectades per les flames i un perímetre de 75 km col·locat sota intensa vigilància. Aquest sinistre que farà història ha provocat tancaments intempestius de l'autopista A9-AP7, un total de quatre defuncions i l'explosió de quatre bombes de la Guerra Civil espanyola.
31 hores després d'iniciar-ce al Portús per culpa d'una burilla, l'incendi de la comarca de l'Alt Empordà estava dominat en la seua part oriental, dilluns 23 de juliol a les 18:00. El flanc de la zona format pels municipis de La Jonquera, Cantallops, Sant Climent Sescebes i Capmany, a l'est, estava controlat, a través de la presència de 1300 bombers, entre els quals un grup de 300 nord-catalans. Aquest sinistre, que progressava a l'oest i al sud, desprenia una fumatera molt espessa, visible des de Perpinyà i olorada fins a Barcelona i les Illes balears, segons diversos testimonis. Els perímetres municipals de Darnius, Agullana, Llers, Terrades i Avinyonet de Puigventós, aquest situat al sud de Figueres, estaven afectats per les flames. El municipi de La Vajol, limítrof del veïnat nord-català de Les Illes, també patia el terrible assalt. L'evolució d'aquest sinistre era lleugerament tranquil·litzadora, segons la Generalitat de Catalunya, que esperava poder-lo dominar durant la nit gràcies a la substitució de la tramuntana per vents de marinada, Xaloc i Migjorn, de tendència Sud/Sud-Est. Un balanç feia constar 13.824 hectàrees destruïdes en un perímetre de 70 km.

Autopista tallada i explosió de bombes

Aquest foc històric foc ha provocat una situació complicada en l'eix de les autopistes A9 i AP7, tancat el diumenge 22 juliol, reobert al matí, tancat al començament de la tarda i tornat a obrir a les 16:00, segons les indicacions coordinades de la prefectura de la Catalunya del Nord i del Servei Català de Trànsit. Entre els efectes directes d'aqueix incendi, el poble de Darnius, a l'oest de La Jonquera, ha estat sorprès per l'explosió, sense gravetat, de quatre bombes de la Guerra civil espanyola, acabada el 1939. Aquest vestigi, quedat intacte des d'aleshores, ha pogut travessar diversos decennis i diversos incendis entre els quals el més important es va produir el 1986.

Mor una quarta persona

Una defunció, afegida a tres altres, provocades el 22 de juliol pels incendis de La Jonquera i Porbou, s'ha produït aquest dia 23. Afecta un home de 64 anys, de nacionalitat francesa, cremat a un 80% a l'interior del seu vehicle, mentre circulava pel terme municipal d'Agullana. D'altra banda, 1000 abonats es quedaven sense cobertura de telèfon mòbil i 7 carreteres eren tallades a la comarca de l'Alt Empordà, per mesura de protecció dels habitants i per facilitar el pas dels soldats del foc.

Twitter i compromís per a endurit les sancions

Aqueix episodi ha suscitat solidaritats espontànies, rellevades per les xarxes socials. Un total de 12 comptes Twitter ha estat així creat o sol·licitats per les autoritats, entre les quals la Direcció General de la Protecció Civil de Catalunya, el Departament d'Interior català, l'associació d'agents rurals i el Servei Meteorològic de Catalunya. Finalment, a les 18:10, el govern de la Comunitat Autònoma de València comunicava l'enviament immediat de quatre avions Air Tractor a la zona del sinistre. Poca estona abans, el ministre d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, tornart precipitadament d'un consell de ministres europeus informal, organitzat a Xipre, prometia l'enduriment de la llei relativa als comportaments que generen destrosses al medi ambient.
L'incendi de l'Empordà des de Pollestres, Rosselló © Laura GuillemBomber a La Jonquera © EPACel de foc a Sant Pere Pescador © Julia WeberBombers de la Generalitat a Darnius © Agència Catalana de Notícies