ESPORT

L'USAP aboleix el Tractat dels Pirineus a Barcelona

Qualificació catalana per la semifinal europea, enfront de 56.000 espectadors

Estadi Olímpic de Montjuïc, Barcelona, dissabte 9 d'abril 2011 a 16h10 © Karvala
Estadi Olímpic de Montjuïc, Barcelona, dissabte 9 d'abril 2011 a 16h10 © Karvala
S'ha escrit una pàgina d'història aquest dissabte a Barcelona, amb una USAP que ha hagut d'afrontar la seua càrrega emocional. El més gran equip català de rugby a XV ha firmat un partit desigual, primer amb vacil·lacions, després amb conquestes. Sobretot, però, l'organització d'aqueix esdeveniment a la capital, que es repetirà el 2012, assenyala que les coses han canviat entre el Nord i el Sud dels Pirineus.
Le feina de l'USAP enfront del Racing Club Toulonnais, aquest dissabte a l'Estadi Olímpic de Barcelona, ​​ha generat una victòria catalana, amb una puntuació de 29-25. Febrils, els catalans han fet una primera mitja part irregular, tancada amb una puntuació de 11 a 6 en benefici del Toló, abans de prendre possessió del joc, des dels primers injstants de la segona part, però és el significat d'aquest esdeveniment que n'ha fet la força, per a un equip usapista que, tot i jugar a 190 quilòmetres de casa, es trobava a casa. Prèviament, el conveni segellat el passat 17 de gener entre el Futbol Club Barcelona i l'USAP, els dos més grans representants del futbol català i el rugbi, ha donat molt de fruit. Si els arlequins han assolit un benefici de 500.000 euros a través de la venda d'entrades, l'ajuntament de Perpinyà i el Consell General nord-català, distribuïdors d'articles promocionals amb motiu d'aquest partit, han trobat el seu compte.

L'impacte del partit l'ha portat la presència 56.000 espectadors, una xifra mai vista en un partit de la Copa d'Europa, que sembla inscriure el rugby al nivell del futbol, demostrant un alt nivell de convocatòria. La demostració amb xifres és també la multitud de 32.000 catalans del Nord que han baixat a la capital, que ha estat una revelació per a la majoria, tot obviant les noves necessitats del Rosselló. De fet, els 15.000 seients de l'Estadi Aimé Giral de Perpinyà, bastió de la USAP, ara són irrisoris per un equip capaç de mobilitzar força més. Un aforament de 25.000 places, projectat a través d'un nou recinte, promogut pel batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ara correspon a necessitats reals. Aquest nou camp de l'USAP, que seria el més gran de la Catalunya del Nord, costaria 70 milions d'euros i es podria inaugurar el 2015, tot millorant el finançament del club, ja que podria invertir en la contractació de jugadors. D'altra banda, la presència de gairebé 2000 britànics, aquest dissabte al recinte de Montjuïc, forma un nou indicador.

El President de la USAP, Paul Goze, ja va manifestar dijous la intenció de renovar aquesta operació sud-catalana un cop l'any, aprofitant un partit del Top 14 francès o de la Copa d'Europa. La primavera de 2012 hauria de comportar per tant un dia de celebració i retrobament intercatalà, després de la primícia d'aquest dissabte. En cap moment, des de l'aparició del primer diari català La Gaceta de Barcelona el 1641, i del diari L'Indépendant, el 1840, la informació no havia circulat tan bé a banda i banda del massís de l'Albera, ja que el xoc del dia ha estat retransmès per les cadenes France 2, Canal +, i el nou canal català Esport 3. L'USAP, com a punt de partida d'aquest nou espai europeu de la comunicació, ens pot dur més sorpreses, després d'obrir escletxa. Amb tristesa o alegria, cap esdeveniments històrics ocurreguts des del Tractat dels Pirineus, firmat per les monarquies de França i Espanya el 1659, no ha estat més important a nivell de l'atansament compartit. Ni els fets històrics del segle XX, com la Retirada dels republicans espanyols el 1939, o l'entesa cultural posterior a la mort de Franco el 1975, o fins i tot les bones intencions polítiques decretades els darrers vint anys a Perpinyà i Barcelona, ​no han tingut la intensitat d'aquest 9 d'abril. Ha sorgit l'evidència, a través del plaer, l'espontaneïtat i la comunió esportiva.

A la tribuna oficial de l'Estadi Olímpic, la presència del batlle de Perpinyà, de la president del Consell General nord-català, Hermeline Malherbe, i del conseller d'Interior sud-català, Felip Puig, aquest fent la conversa amb el president de la USAP, Paul Goze, ha donat més suport simbòlic al dia. A la part posterior es trobaven l'ex president de Catalunya, Jordi Pujol,i la seua esposa, Marta Ferrusola, grans testimonis de les evolucions catalanes dels darrers 50 anys.
Inquietud de David Marty, tres quarts centre de l'USAP, durant la primera part © France TélévisionsL'Estadi Olímpic de Barcelona, a les 16h25, dissabte 9 d'abril 2011 © La Clau