Art

Multen Bourquin amb 5000 euros en el cas del "xec del PS"

S'alleuja la pena judicial per al líder socialista nord-català

Christian Bourquin, Perpinyà, novembre 2010 © La Clau
Christian Bourquin, Perpinyà, novembre 2010 © La Clau
El president del Consell General nord-català des del 1998, Christian Bourquin, s'elegirà com a president de la Regió Llenguadoc-Rosselló aquest dimecres 10 novembre. Per ara ha d'afrontar dos casos judicials, el primers dels qual ha lliurat les conclusions aquest dilluns. Afecta un xec de 8400 euros que no va constar en la comptabilitat d'una campanya electoral socialista organitzada el 2001.
A dos dies de la seua accessió a la presidència de la Regió Llenguadoc-Rosselló, consecutivament a la defunció de Georges Frêche, Christian Bourquin ha d'afrontar un avatar judicial. Aquest dilluns, l'actual president del Consell General nord-català i vicepresident de la institució regional ha estat condemnat pel tribunal d'apel·lació d'Ais de Provença a una multa de 5000 euros. Aquesta mesura afecta un cas de minoració de comptes de campanya electoral que es remunta a les eleccions cantonals de 2001 a la Catalunya del Nord. La justícia provençal no ha considerat cap pena d'empresonament per a l'home fort del socialisme nord-català, tot i gaudir de cap afiliació polític des del passat mes de febrer. El gener de 2009, el mateix tribunal d'apel·lació va requerir tres mesos de presó i una multa de 5000 euros en motiu d'una «minoració dle comptes de campanyes i complicitat de falsificació». De fet, el cas s'ha tornat a jutjar ja que aquesta decisió va ser cancel·lada pel Tribunal de Cassació. El passat 14 de setembre, Bourquin va repetir la seua versió, esmentant un xec de 55.000 francs (8400 euros) lliurat el 2001 a la federació catalana del Partit Socialista. Durant l'audiència, va justificar l'import com una senzilla donació personal feta a la federació. L'ambigüitat d'aquesta generositat es trobava en la possible remuneració dissimulada d'un xofer, al servei del partit en el moment de les eleccions cantonals. L'absència de la suma de diners en el registre de campanya de Bourquin hauria permès llavors certa llibertat financera.

El cas va ser traslladat l'octubre de 2007 al tribunal correccional d'Ais de Provença, que va condemnar Bourquin a tres mesos de presó amb pròrroga i un euro simbòlic, però el futur president regional va apel·lar la decisió, abans que sorgís una confirmació més dura, el gener de 2009. La part civil va jutjat llavors que Bourquin havia declarat comptes de campanya deliberadament minorats. L'advocat, d'acord amb aquesta versió, va requerir 3 mesos de presó després de demostrar que l'atestat de donació. Segons l'advocat perpinyanenc Etienne Nicolau, defensor de Bourquin, la justícia ha estat instrumentalitzada per «destruir la carrera» del seu client, considerat des d'ara com a personalitat propera de la secretària general del PS, Martine Aubry. Christian Bourquin és afectat en un altre cas vinculat amb l'agència de comunicació Sens Inédit, en el qual va ser posat en examen el juny de 2008. L'agència treballa des de fa anys per a la Regió Llenguadoc-Roussillon.