Músiques

Courtney Love talla amb Kurt Cobain, 16 anys després de la seua mort

La vídua del grunge pot perpetuar l’ànima d'una música òrfena des del suïcidi de Kurt Cobain, el 1994? No importa, Courtney Love vol ara «trencar» amb el seu ex. mort.

"Skinny little bitch", Courtney Love / Hole 2010
"Skinny little bitch", Courtney Love / Hole 2010
 
L'àlbum "Nobody's Daughter" («la filla de ningú») del grup Hole, editat a finals del mes d'abril en un ambient de desconfiança generat pels seguidors i la crítica, apuja les esperances cap a Courtney Love, que pot abrandar la flama del grunge. Amb aquesta avinentesa, l'exsenyora Cobain reviscola el seu grup, Hole, el primer àlbum del qual, "Live through this", va sortir al carrer el mateix any de la defunció de l'últim heroi del rock. Després d'esgarriar-se en la droga, l'extravagància i les operacions de cirurgia estètica, aquesta aprenenta de mamà, a la qual acaben de retirar la custòdia de la nina, Frances Cobain, de 17 anys d'edat, ens continua donant ganes de creure-hi. Certament, la Courtney té l'estil de vida que acompanya la resta, però l'àlbum no és cap bluf, tot i els tòpics d'una vida desviada.

Love va començar d'escriure "Nobody's Daughter" durant la seua darrera cura de desintoxicació i va contractar la productora Linda Perry (Pink, Christina Aguilera), Billy Corgan, líder dels Smashing Pumpkins, i el jove guitarrista anglès Micko Larkin, que cosigna diversos temes. Aquest rock és brut, la veu enronquida de la vídua del grunge genera efectes macos i els accents pop no gaire lluny. L'exploració de l'univers acústica, present en aqueix àlbum, però, no convenç. Aquest disc de 13 tracks, que narra la revenja, la supervivència i la ràbia, conté un consell, inscrit al llibret «Si us plau, feu sonar aquest disc molt, molt fort».

Courtney Love ara vol saldar tot el patrimoni de Cobain

Els assumptes familiars de Courtney Love semblen força llunyans per als adolescents, que no havien nascut quan va morir Cobain, i descobreixen aquesta música amb accents del segle XX. Tot i això, la cantant no és una impostura, fins i tot si la premsa mundial, d'ençà que Cobain va acabar sobtadament amb la vida, l'ha comparat amb Yoko Ono. Poderosa als escenaris, amb dos àlbums convincents, sobretot «Celebrity Skin» (1998), la primera dama del grunge, que formava part de l'escena independent postpunk americana abans de trobar Cobain, és indiscutiblement legatària, en tots els sentits de la paraula.

Una mica perduda, la Courtney? Possiblement. Enguany, per no fer servir el seu nom, en el qual ressona el de Cobain, ha reactivat Hole, un nom abandonat des de l'àlbum «Celebrity Skin», i no ha sol·licitat els altres components del grup! Aquesta recerca d'identitat és completada per la voluntat de la rossa de vendre el catàleg de Nirvana, és a dir de «liquidar» Kurt Cobain per passar, als 45 anys, a altra cosa. La cantant, esposa de l'heroi durant 3 anys, pretén vendre tot el que afecta el seu marit, seguint una «decisió emocional» i no « de caire financer». El 2006, ja va cedir part del catàleg de Nirvana a canvi d'uns milions de dòlars, abans d'organitzar aquesta gran neteja de primavera. Una vegada alliberada d'un episodi, breu i determinant, de la seua vida, l'eterna vídua podrà assegurar millor el prolongament del seu espòs?

Hole, "Nobody's Daughter" (Mercury/Universal), abril de 2010.