Músiques

Un estiu de festivals, de Seta a Barcelona

Gossip, Norah Jones, Iggy Pop, Jeff Mills, Air… Aqueixos artistes s'escoltaran en els festivals de juliol i agost, a menys de 200 km de la Catalunya del nord.

Norah Jones actuarà a Peralada el 16 de juliol
Norah Jones actuarà a Peralada el 16 de juliol

Amb l'embranzida de la descàrrega il·legal de continguts musicals per Internet es prediu la mort de la indústria discogràfica, regularment en els darrers anys. Les botigues de discos estan tancant una rere l'altra, la secció de discos de la FNAC de Perpinyà s'ha encongit i a Barcelona les poques persones que continuen comprant música són els col·leccionistes de vinils. Però el sector encara no ha rendit totes les armes, ni de bon tros. Com sempre, s'adapta. Si ja va ser capaç de resistir a l'aparició de les cintes de casser en el decenni de 1980 i a l'arribada del "disc compacte" al decenni 1990, sobreviurà a l'iPod dels anys 2000-2020, ja que el salut passa avui pels escenaris. Els joves compren menys discos, però s'aboquen a concerts i festivals.

Aqueix estiu, la costa occidental de la Mediterrània, des de Seta fins a Barcelona, hauria de satisfer tots els públics i encertar el negoci musical, en una competència ferotge. Seguidament teniu el panorama dels esdeveniments per seguir en directe, al Llenguadoc i a Catalunya.

Worldwide Festival Sete - 8-11 juliol

Per cinquè any consecutiu, el famós DJ anglès Gilles Peterson convida als seus amics i el seu públic d'entesos a les platges de Seta. Inspirat en la diversitat musical del seu programa de ràdio "Worldwide", transmès en 20 països, el Worldwide Festival aplega una audiència diversa d'aficionats i principiants de totes les edats, procedents del món sencer. Aquesta trobada és concebuda com un encontre entre el jazz, el soul i la música electrònica. Tots els concerts són a l'aire lliure, a escala humana, i els artistes sovint vénen a discutir amb el públic. Aquí no hi es troba cap de cartellera ni cap competició d'egos, sinó simplement una sèrie de DJs i músics convidats pel talentós Gilles Peterson, un veritable líder d'opinió musical a Anglaterra. Entre altres destaquen Gil Scott Heron, Norman Jay i també Roberto Fonseca.

http://www.worldwidefestival.com/index.php?language=fr


Les Déferlantes - Argeles - 9-12 July

En convidar Gossip, el Festival d'Argelers munta una operació enorme. El trio de rock de Portland, amb l'àlbum "Music For Men" que ha estat una de les vendes majors de l'any 2009, és un dels més agradables a l'escenari. Beth Ditto, la cantant XXL, es presentarà al Parc de Valmy el 12 de juliol, amb una actuació de rock, enèrgica i sensual. La resta del programa és tan emocionant, amb la presència d'Izia, la nova estrella de rock francès. Filla de Jacques Higelin, aquest jove de 19 anys canta en anglès i no li fan por els escenaris. El festival també comptarà amb artistes consagrats fins ultraclàssics, com Iggy Pop, The Stooges, Patti Smith i Suzanne Vega. Amb aquesta estratègia, Les Déferlantes demostren tenir ambicions que els poden permetre jugar en dimensions de categoria, en aquesta cinquena edició que serà segurament un gran punt d'inflexió. Si s'acconsegueix èxit, Argelers es podrà comparar amb el Barcelona i amb les Eurockéennes de Belfort, a França.

http://www.lesdeferlantesdargelessurmer.com

Festival Castell de Peralada Festival - 16 juliol - 15 d'agost

En un marc únic del Castell de Peralada, al peu del massís de l'Albera, Norah Jones actuarà en exclusiva europea el 16 de juliol. El festival, oficialment dedicat a la música clàssica, està eixamplant la programació fins a la música pop i la dansa clàssica. El programa inclou una versió del Rèquiem de Verdi per l'Orfeó Català i l'Orquestra Simfònica de Barcelona, així com l'espectacle de dansa contemporània "Le presbytère", amb música de Queen i Mozart, a càrrec del Bejart Ballet Lausanne, el dies 3 i 4 d'agost.

http://www.festivalperalada.com

Sónar - Barcelona - 17-18 a 19 juny

Amb 18 anys d'existència, el Sónar és el festival més antic de la música electrònica mundial i continua sent la referència. En els darrers anys, la techno ha patit de la minva de l'afició, però el Sónar s'ha adaptat i s'ha fet cada vegada més exigent. La recepta de l'èxit és simple: uns caps de cartell (enguany són Air i LCD Soudsystem) compartint escenari amb l'esperança de la música electrònica (incloent jove DJ catalans recolzats per la Generalitat de Catalunya) al centre de Barcelona, entre els dos museus d'art contemporani, amb la benedicció iniciàtica de padrins techno, com el DJ francès Laurent Garnier i Jeff Mills, de Detroit. Cada any s'espera un públic un jove, modern i molt internacional. Cal notar que per segon any consecutiu s'organitza el SonarKids. El cap de setmana del 12 i 13 de juny es convida els pares a ballar amb els fills en concerts dissenyats especialment per a la mainada.

http://www.sonar.cat

Cal tenir en compte els altres tres festivals que encara no han comunicat el programa. Es tracta de Les Estivales de Perpinyà, Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols i Caproig de Calella de Palafrugell.