ECONOMIA

22.000 quilòmetres de fibra òptica a la Catalunya del Nord

Perpinyà serà totalment cablejada el 2015

Instal·lació de cables de fibra òptica © Go Systems
Instal·lació de cables de fibra òptica © Go Systems
El desplegament de la fibra òptica a la Catalunya del Nord té un avanç important, fruit de la política activa del grup Orange, en col·laboració amb els altres operadors. El 20 d'agost, la filial de France Télécom ha comunicat una xifra significativa: la xarxa Internet da Banda Molt Ampla nord-catalana, que pot assolir una potència de 2 gigabits, inclou 22.000 km de cablejat.
La Catalunya del Nord té una posició avançada a nivell del desenvolupament de les xarxes digitals, segons les informacions comunicades el 20 d'agost pel grup Orange. Concretament, el territori té 22.000 km de fibres òptiques, desplegats en el marc d'una política d'inversions constant, duta a terme per la filial de France Télécom. Paral·lelament a la instal·lació de cables subterranis i aeris, la modernització de la xarxa suposa la renovació dels antics centrals telefònics, els "nusos d'enllaç", que arriben a ser 158. La tecnologia utilitzada, la "FTTH" (Fiber to the home) permet així un accés a la Internet de Banda Molt Ampla en un nombre creixent de llars, per a una banalització, amb aquesta tecnologia, de l'accés a Internet, a la televisió i al telèfon fix. No obstant, la fibra òptica és més sol·licitada pels professionals, en una tendència que ha d'evolucionar cap a la democratització durant l'actual decenni.

La fibra òptica cobrirà el 100% de Perpinyà el 2015

En determinats casos, el prolongament d'aquesta xarxa, a la manera d'una teranyina, és assegurat per cofinançaments entre Orange i Taronja i els altres operadors francesos, SFR, Free i Bouygues. L'operador històric conserva l'essència de l'enginyeria, per exemple en el terme municipal de Perpinyà, que serà integralment cablejat el 2015. Les obres necessàries, iniciades al començament de l'estiu 2012 , han de situar la capital del Rosselló al mateix rang que nombroses ciutats europees més importants, com Barcelona, Tolosa de Llenguadoc i París. Al Final d'aquesta etapa, entre 2015 i 2020, seran coberts els 36 municipis de la l'àrea urbana de Perpinyà Mediterrània. Aquesta xarxa serà accessible per a tots els operadors, en un joc de competència ja perceptible.

Una Internet fins a 100 vegades més potent

Pels volts de l'any 2000, al Rosselló i més comarques, l'arribada de la tecnologia ADSL, que circulava en cables de vegades molt vells, va formar una petita revolució. D'ara endavant, es tracta d'ara endavant d'un canvi més profund, ja que la fibra pot transportar 2 gigabits, una capacitat fins a 100 vegades superior als nusos locals de tipus "ADSL2+". L'extensió d'aquesta nova xarxa s'efectua en principi a les zones amb alta densitat demogràfica, tenint en compte uns costos d'instal·lació importants. Per a les zones rurals nord-catalanes, sobretot el rosselló Interior, el Vallespir, el Conflent, la Cerdanya i el Capcir, la nova normativa tècnica pot generar un progrés apreciat, ja que, al contrari de l'ADSL, la fibra òptica limita la pèrdua en les distàncies llargues.