SOCIETAT

Tot sobre el surfcasting

Un mètode de pesca des del vora mar

© Pixabay
© Pixabay

El surfcasting és una tècnica de pesca marítima que es practica des de la vora del mar.Per fer surfcasting es poden utilitzar diversos equipaments, a saber: rodets, canyes, portacanyes, etc.

La pesca és una activitat divertida i lucrativa que requereix l'ús de diverses tècniques. Entre aquests hi ha el surfcasting que és un mètode de pesca que es practica generalment a la vora d'una platja. Com qualsevol mètode de pesca, aquesta tècnica requereix habilitat i l'ús d'una sèrie d'equips. En aquest article descobriràs les bases del que cal saber per iniciar o perfeccionar aquesta tècnica de pesca.


Presentació de surfcasting

Com segurament heu notat, surfcasting és un terme anglès que literalment significa "tirar a l'onada". No hi ha res més que una tècnica de pesca marítima que es practica des de la vora del mar.Aquesta vora es pot situar a la platja, sota un dic o fins i tot sobre una roca. Aquesta activitat es practica generalment per l'esbarjo; però també pots fer surfcasting com a part d'una competició esportiva.

En el surfcasting, el pescador llança el seu ham darrere de les onades, de manera que l'esquer arribi el més lluny possible, uns 100 metres. Però, per què tirar l'esquer tan lluny? De fet, a la vora del mar, un pescador necessita tanta distància per tenir més possibilitats d'accedir a les millors captures. De fet, els pescadors més talentosos llancen les seves plomes a una distància que de vegades supera els 150 metres del mar obert. Com es descriu anteriorment, el surfcasting sembla bastant fàcil. Però per tenir bons resultats amb aquesta tècnica, cal disposar de l'equip adequat, tenir la potència i el control necessaris per fer bons llançaments.

Equipament per a surfcasting

Hi ha diversos equips que pots utilitzar per fer surfcasting, que s'han de triar amb cura.

Bobines

Els rodets utilitzats en surfcasting han de tenir unes característiques ben definides. En primer lloc, han de ser resistents per sobreviure a elements hostils com ara pluges, boires de sal, vents marins. A més, les bobines han de tenir una bobina de gran capacitat, és a dir, de 200 a 300 metres de fil.

Les canyes

Les varetes utilitzades per a surfcasting han de ser altes. Han de fer uns 5 metres per poder aguantar la línia per sobre de les onades. Si ets nou al surfcasting, hauries d'optar per una canya d'entre 4 i 4,5 metres. Això farà que sigui més fàcil manejar la vostra vareta. A més, es recomana triar canyes potents que puguin llançar esquers grans i aparells pesats. Per poder fer front a totes les situacions, l'ideal seria disposar d'una canya amb una potència entre 100 gr i 200 gr.

El suport de canya

També és un equipament imprescindible per a qualsevol sortida de pesca de surfcasting. Aquest accessori manté la vareta recta. Així, la línia es manté tensa sobre el mar.El suport de la canya pot ser una espiga o un trípode capaç de mantenir la canya de pescar dreta. L'espiga és el suport utilitzat pels més hàbils en el surfcasting perquè és fàcil d'instal·lar i permet al pescador moure's fàcilment entre els llocs. Pel que fa al trípode, és el suport més adequat per fer surfcasting al Mediterrani o en llocs de còdols.

Pors

El llast és un dispositiu que s'utilitza realment per impulsar el conjunt darrere de les ones i per mantenir-lo submergit. L'elecció d'aquest material es fa en funció de la potència del vent i del corrent. En condicions de calma, es recomana plom de rellotge, ja que és ideal per a fons fangoss. Per a temps ventós, corrents mitjans i fons sorrencs, el plom estrella és el llast ideal per utilitzar. Per fer motlles precises a la Mediterrània, el plomall és el llast més adequat. Finalment, durant les marees altes o els forts corrents, és preferible optar pel plom de grapa.

Grégory Prujà