SOCIETAT

Radars pedagògics per a patinets i bicicletes a Barcelona

El consistori vol protegir els vianants i evitar accidents

Radars pedagògics per a patinets i bicicletes a Barcelona
Radars pedagògics per a patinets i bicicletes a Barcelona

La velocitat màxima dels patinets, 30 km/h al carrer i 10 k/h a les voreres, no sempre es respecta a Barcelona. El consistori augmentarà el nombre de radars educatius per convidar a la moderació.

De cara a l'augment d'accidents i conflictes d'ús de la ciutadania, l'Ajuntament de Barcelona preveu augmentar el nombre de radars educatius aptes per a patinets i bicicletes. Aquesta mesura, anunciada dijous 18 de novembre, hauria de permetre generalitzar una prova instal·lada al començament de la setmana al carril bici de l’avinguda Reina Maria Cristina, prop de la plaça d'Espanya.


Llegiu també:
Casc obligatori per als patinets a Barcelona el 2022

Aquest sistema de moderació al manillar està adreçat a les persones que practiquen una velocitat excessiva. Es tracta d'una "útil, clara i dinàmica que cal integrar amb normalitat, que cal adoptar amb normalitat", desclara la regidora de Mobilitat, Laia Bonet. En les properes setmanes es comunicarà el calendari d'instal·lació dels radars, llur seva ubicació i llur nombre exacte.

30 km/h màxim a les calçades, 10 km/h a les voreres

Paral·lelament, el consistori de la capital preveu imposar l'adopció d'un contracte d'assegurança a tots els propietaris de patinets elèctrics a partir de l'any 2022. Aquesta altra mesura hauria de participar en la regulació d'una modalitat de desplaçament molt personalitzada, popularitzada des de l'última dècada. La normativa barcelonina imposa una velocitat màxima de 30 km/h a la calçada i un 10% a les voreres per als patinets, però les infraccions de velocitat màxima són freqüents.

Al comerç, són habituals les màquines que circulen fins a 35 km/h, venudes a un preu assequible. Aquesta democratització dóna lloc a certa imprudència i certs delictes. Així, la Guàrdia Urbana de Barcelona està intentant actualment identificar un individu atrapat  per vídeo en flagrant de trànsit, en patinet, al litoral de Ronda, la gran carretera de circumval·lació que condueix o cor de la ciutat, passant arran de mar. 

Isabelle Fajal