SOCIETAT

L’OVNI al cel català i occità és una fake news per burlar-se dels mitjans

El creador de vídeos del Llenguadoc Rémi Gaillard confessa la broma

© Twitter Loïc Spadafora
© Twitter Loïc Spadafora

L'OVNI suposadament vist al cel català i del Llenguadoc va ser una fake news organitzada pel videògraf de Montpeller Rémi Gaillard, per denunciar el comportament dels mitjans.

Des del vespre del dimarts 9 de novembre s'ha informat a les xarxes socials d'una imatge que representa una llum brillant, present al cel català i del sud d'Occitània, remetant a la presència d'un UFO. Aquest fenomen suposadament s’ha repetit les nits següents, i després les imatges han anat escampant-se de xic en xic a part de la premsa, donada importància al que semblava una notícia.


Llegiu també:
Fake news antivax sobre una falsa defunció a Nefiac

De fet, era un engany protagonitzat per l'humorista de Montpeller Rémi Gaillard. Amb dos còmplices, aquest videògraf ha  assolit sorprendre habitants i comentaristes, posant en escena la presència d'un objecte misteriós, visible des de Perpinyà, Seta i Montpeller. Dissabte, el bluffer va revelar l'engany en un vídeo publicat a Twitter. Va declarar: “Adiu mitjans (...) gràcies per transmetre aquesta informació (...) Sovint feu creure qualsevol cosa a la gent, donc m’he dit, ara ho he de fer jo”. Els dos ajudants del bromista són un criadora de cavall de l’Erau el meteoròleg Loïc Spadafora, que ha estat el primer qui ha filtrar la falsa notícia celestial.

Llegiu també:
Visa pour l’Image desacreditat per una exposició falsa

Grégory Prujà