SOCIETAT, POLÍTICA

Els 60 anys de la causa harki es commemoraran el 19 de març de 2022 al Camp de Ribesaltes

Les víctimes de la història de França recorden, 60 anys després

Camp d'internament de harkis, decenni 1960 / Arxiu La Clau
Camp d'internament de harkis, decenni 1960 / Arxiu La Clau

La tragèdia viscuda per la comunitat Karki, formada principalment per musulmans compromesos al costat de França durant la guerra d'Algèria, es commemorarà al camp de Ribesaltes el 19 de març de 2022.

La Confederació de Musulmans Francesos Repatriats d'Algèria i els seus Amics es concentrarà el 19 de març de 2022 davant el memorial dedicat als harkis, arran del Camp d'Internament de Ribesaltes. Aquesta mobilització, de 10 a 16 h, té com a objectiu "alertar els polítics d'una llei de reparació que ha de ser igual al nostre patiment", subratlla Hocine Louanchi, president de la Confederació, antic internat del camp de Ribesaltes.


Llegiu també:
Descontentament entre els peus-negres i els harkis del Rosselló

La data del 19 de març de 1962 continua sent crucial per als harkis, perquè és la de l'alto el foc, arran dels acords d'Evian, que van posar fi a la guerra d'Algèria però no van impedir la massacre, per par del Front d'Alliberament Nacional (FLN)  dels musulmans que havien escollit França. Aquestes execucions van apuntar unes 70.000 persones, que havien estat reclutades massivament per l'estat francès des de 1954 i considerades traïdores pels seus compatriotes. Per als harkis i els seus descendents, l'abandonament francès continua sent una ferida profunda: per ordenança del 21 de juliol de 1962, fins i tot van perdre la nacionalitat francesa, abans de recuperar-la, en la seva major part.

Llegiu també:
Els harkis volen alertar Hollande des de Ribesaltes

Macron promet una reparació històrica

La jornada del 19 de març de 2022 pretén donc “donar suport a una causa justa” prop d'un “punt alt del nostre internament, per l'únic delicte comès, l'elecció de la bandera blava, blanca, vermella”, ens diu H. Louanchi. No obstant això, una primera reparació la va fer el president de la República, en forma d'indult històric, el 20 de setembre. El cap de l'Estat va demanar disculpes als harkis, en nom de França, i va anunciar un projecte de llei de "reconeixement i reparació" pel que fa a aqueixos algerians que França "va deixar anar" i als quals "va donar l'esquena", segons Emmanuel Macron.

Grégory Prujà