SOCIETAT, POLÍTICA

El Tribunal de Comptes qüestiona la gestió d’una empresa vinculada a l’ajuntament de Canet

Sha estudiat La gestió de la SPL “Sillages” del 2014 fins al 2020

Port de Canet de Rosselló © OT. Canet de Rosselló
Port de Canet de Rosselló © OT. Canet de Rosselló

Llocs de treball reservades, comptes sense fer, bonificacions sorprenents... Unes irregularitats de gestió són denunciades pel Tribunal de Comptes dins de l'Empresa Pública Local “Sillages”, presidida perl batlle de Canet de Rosselló.

La Cambra de Comptes Regional “Occitània” lliura un informe de 75 pàgines sobre la gestió de l'Empresa Pública Local “Sillages”, de la qual l'ajuntament de Canet de Rosselló és accionista al 85%. El 15% restant es destina als municipis de Santa Maria, Sant Nazari i Vilallonga de la Salanca,  així com a la comunitat urbana Perpinyà Mediterrània. Aquest document cobreix el període 2014-2020, corresponent al segon i últim mandat de l'exalcalde Bernard Dupont (Els Republicans). Segons els seus estatuts, l'SPL es referia com a conseller delegat al magistrat en cap del municipi.


Els càrrecs electes influeixen en la contractació de personal
L'informe, conegut pels responsables de l'SPL des del 2 de novembre, qüestiona l'àmbit d'actuació d'aquesta estructura, creada per gestionar el port esportiu de Canet, però havent assumit la sucosa gestió dels aparcaments i la construcció de l'aquari Oniria. Els autors assenyalen que una organització no està adaptada a aquestes noves competències, demanen més “control intern” i asseguren que “la gestió de les contractacions manca de transparència, per manca de procediment i per la influència dominant dels serveis i dels determinats càrrecs electes.el municipi”. Citen la contractació d'un agent de manteniment, membre de la família de l'alcalde, l'any 2015. Certament, no és una excepció, ni a la regió catalana ni a França, però s'explica clarament aquest mecanisme preferent basat en llocs de treball reservats.

Llegiu també:
El Tribunal de Comptes apunta la delirant gestió del festival Electrobeach

L'SPL "Sillages" s'encarrega, segons l'estudi de la Cambra, d'un cost addicional de 500.000 euros per a l'aquari d'Oniria, inaugurat el 10 de juliol. Aquest augment del pressupost inicial es deu a la "mala gestió" de l'adjudicació del contracte de construcció. S'observa la manca de seguiment del flux de caixa durant l'any. Amb una senzilla anàlisi, aquest tipus de negligència vora l'aficionat il·lustra la situació de l'SPL, la capacitat de despalanquejament del qual "està deteriorant-se molt".

Llegiu també:
El Tribunal de Comptes considera un perill econòmic la reactivació de l’estació del Puigmal

Entre les seves recomanacions, el Tribunal de Comptes indica la necessitat d'una "representació equilibrada entre els accionistes pel que fa a la composició dels òrgans de control intern" de l'SPL. El Consell d'Administració de la societat compta amb 13 membres, els emoluments dels quals van augmentar des del 2014 al 2020. Es tracta d'una indemnització de 15.552 euros anuals per al vicepresident, 3.528 euros per als presidents de les comissions internes d'aquesta estructura, mentre que el El conseller delegat va ser voluntari fins al 2020. Des d'aleshores, el vicepresident ja no està retribuït, l'alcalde-director general cobra un màxim de 22.000 euros bruts anuals i els consellers reben 4.284 euros. En total, la “nòmina” de l'SPL gairebé s'ha triplicat.

Consulteu aquí l’informe complet.

Llegeix també:
Perpinyà: el Tribunal de Comptes assenyala l’opacitat del gabinet de la presidenta del Consell departamental

David Senyarich