SOCIETAT

Minva la superpoblació a la presó de Perpinyà

5è establiment afectat per la sobreocupació de les presons a l’estat

Centre penitenciari de Perpinyà, 2021 © Google Street View
Centre penitenciari de Perpinyà, 2021 © Google Street View

La presó de Perpinyà figura a la llista de les més superpoblades de l’estat, segons l'informe titulat “Estadístiques d'establiments per a persones empresonades a França”, establert l'1 d'octubre pel Ministeri de Justícia. La presó del Rosselló és la número 5 de l’estat, amb una massificació estimada en un 194%. Aquesta proporció oficial és superior al recompte comunicat aquest dijous 4 de novembre per la delegació del sindicat penitenciari UFAP-UNSA de l'establiment, corresponent a 810 reclusos per 537 places, és a dir, 151% de detinguts per sobre de l’aforament.


Llegiu també:
La presó de Ribesaltes costarà 142 milions i s’obrirà el 2026

L'any 2019, la superpoblació del centre penitenciari de Perpinyà va arribar al 234%, de manera que la seva situació, encara que crítica, està millorant, qualsevol sigui la font de les dades actuals. No obstant això, aquesta situació, que l'estat anomena sobriament "densitat carcerària", provoca la presència de tres reclusos en cel·les de 9 m² pensades per a un. "Recordem que les cèl·lules individuals són la llei", subratlla Pierre Grousset, el secretari local del sindicat, que registrar un 230% de superpoblació al centre de presó preventiva reservat a homes i un 170% al reservat a dones.

“Aquesta superpoblació penal genera conflictes i tensions a  l’establiment (...) Exigim una ràpida descongestió de la població penal al nostre establiment”, declara Grousset, que s'adreça en aquest sentit al ministre de Justícia, Eric Dupont-Moretti. La futura segona presó de Cataluny del Nord, prevista el 2026 a Ribesaltes, tindrà 515 places. Hauria de proporcionar la descongestió necessària i desitjada.

Llegiu l'informe complet "Estadístiques dels establiments per a persones empresonades a França"

Isabelle Fajal