La Clau
El Tren dels primerencs Perpinyà-Rungis funciona en realitat al 40%

El primer ministre Jean Castex ha rellançat aquest divendres 22 d’octubre el “Tren dels primerencs” Perpinyà-Rungis, sota les càmeres de les cadenes de televisió estatals. Després d’una interrupció del servei el juliol del 2019, aquest reinici és un símbol encoratjador per a l’economia logística del Rosselló, però potser només un símbol. Hi ha una oportunitat per produir imatges de mitjans políticament positius, mentre que la línia és una recreació econòmicament artificial.

Un servei públic poc rendible

Per tant, un primer comboi va sortir del mercat internacional de Sant Carles a Perpinyà a les 16:05 per arribar a la seva destinació a l’Illa de França aquest dissabte a les 04:00. 12 vagons refrigerats plens de fruites i verdures (vingudes majoritàriament de l’estat espanyol i del Marroc), en comparació amb els 30 del 2019, formaven aquest tren. L’argument per a la recuperació és l’eliminació de camions contaminants de les autopistes, cosa que sustenta l’incentiu governamental per al ferrotatge. De fet, els 450 palets transportats en tren corresponen només a 15 camions menys.

Llegiu també:

Castex confirma in situ el palau de justícia de Perpinyà

En realitat, un mercat massa petit, associat a una rendibilitat molt incerta, ha conduït el govern a establir un servei públic, perquè l’operador escollit no és altre que una filial de SNCF, anomenada Rail Logistics. El govern central fins i tot proporciona una subvenció d’explotació, que ascendeix a 14 milions d’euros fins al 2024, segons el Ministeri de Transports. Així, l’Estat continua sent el veritable operador d’aquesta recuperació econòmica sense base econòmica. Per al futur, l’atractiu dels nous transportistes que acceptaran substituir el quitrà pel ferrocarril, però també l’atracció de nous aliments frescos, condicionarà la rendibilitat de la línia.

Inici carregat, retorn buit

Si falten 18 vagons en comparació amb el 2019, el que representa una minva del 40%, una font de la CGT esmenta l’escassetat de 50 vagons perquè el servei estigui complet. Sigui quin sigui el nombre exacte, el que està en joc és invertir en un comboi més llarg, el que formaria una altre batalla política. A més, aquest tren tornarà buit cinc dies a la setmana, ja que no s’ha identificat cap client per aprofitar el viatge de tornada. La seva recuperació sembla un cop d’estat polític.

Llegiu també:

Saint-Charles Export ha dut 95 empreses de Perpinyà a la fira Fruit Attraction de Madrid

Comparteix

Icona de pantalla completa