ECONOMIA

L’Hospital de Perpinyà en procés d’universitarització

Fins el 2024 s’hi admetran 200 estudiants de medicina

© CH Perpinyà
© CH Perpinyà

L’hospital de Perpinyà acull ara estudiants de medicina, després de la relaxació del "numerus clausus" volguda pel govern.

El centre hospitalari de Perpinyà inicia un procés de pujada en gamma, en col·laboració amb el món acadèmic. Fins al maig de 2022 acull pràctiques per a 12 estudiants cada 5 setmanes, als departaments de cardiologia, gastroenterologia, nefrologia i neurologia per als "primer any" del Diploma de Formació Avançada en Ciències Mèdiques (DFASM 1). Els "segon any" (DFAM 2) estan treballant al departament de ginecologia-obstetrícia. Aquesta nova iniciativa està prevista per a tres anys, de manera que el nombre d’alumnes formats superarà els 200.


El pont establert entre l’hospital i la Universitat forma part de la reforma dels estudis mèdics derivada de la llei del 24 de juliol de 2019 sobre organització i transformació del sistema sanitari. Entre els seus objectius, aquest text té com a objectiu "descompartimentar els camins de formació i les carreres professionals" dels professionals de la salut”. La seva aplicació a Perpinyà es correspon amb l’increment del nombre d’alumnes de segon curs de “Carrera específica d’accés a la salut”, validada pel govern.

Més metges al "mercat" sanitari

A mitjan setembre, els ministeris d’Educació Superior i Salut van comunicar els objectius plurianuals estatals dels professionals de la salut que s’haurien de formar durant el període 2021-2025. Per a la regió administrativa d'Occitània, el llindar s’ha aixecat a 3.670 estudiants. Aquest desenvolupament significa una relaxació del famós "numerus clausus", que ha bloquejat, des dels anys setanta, el nombre d'estudiants admesos en 2n curs. En última instància, el major nombre de metges satisfarà les necessitats demogràfiques i geogràfiques. En total, 51.505 estudiants de medicina es formaran  d’ací el 2025 a França.

2 segles sense Facultat de Medicina a Perpinyà

L’hospital de Perpinyà és el quart establiment de la regió “Occitània” per ordre d’importància, després dels de Tolosa, Montpeller i Nimes. Els seus volums i recursos són gairebé idèntics al tercer, però no és cap CHU (centre hospitalari i universitari), perquè la seva universitat no té pas més facultat de medicina des del seu tancament forçat el 1793, arran de la Revolució Francesa. A falta d’un estatut, el procés actual és el de la universització.

El diputat Romain Grau assegura el seguiment

Acollir estudiants de DFASM és una “manera de fer més atractiu tant l’hospital de Perpinyà com Catalunya del Nord per promoure instal·lacions en aquesta zona i pal·liar el cada cop més agut problema demogràfic mèdic”, estima el doctor Pierre Perucho. Cap del servei d’hospitalització domiciliària, aquest coordina el dispositiu, en col·laboració amb la Facultat de Medicina de Montpeller-Nimes, el director general de l’Hospital Universitari de Montpeller, Thomas le Ludec i el seu homòleg de Perpinyà, Barthélémy Mayol. Aquesta reuinió d’habilitats també inclou la presència de la Comissió mèdica d’establiments (CME) dels hospitals de Perpinyà i Montpeller. El diputat Romain Grau, electe nord-català que ha participat a la implementació, n’assegura el seguiment amb els ministeris.

Llegiu també:
Hospital de Perpinyà en procés d’annexió del de Narbona

Esteve Valls