SOCIETAT

Les Armilles grogues esperen reactivar el moviment a Perpinyà i el Voló

Tímid retorn dels manifestants a les rotondes, aquest dissabte 16 d’octubre

DR
DR

Els preus elevats de l’electricitat, el gas i el combustible poden reactivar el moviment de les Armilles grogues. Una seixantena han sortit aquest dissabte 16 d’octubre al Rosselló.

Es tracta d'un "grup ultra-local de ressonància nacional" que es va mobilitzar el dissabte 16 d'octubre al Voló i a Perpinyà, en nom de les Armilles grogues (GJ). Després de les grans concentracions de 2018 i 2019, els "GJ" van reaparèixer en el paisatge de la carretera, per primera vegada, com en diverses dotzenes de ciutats de França. Aquesta tímida reactivació del moviment segueix diverses crides  fetes en els darrers dies, principalment a Facebook.


Les rotondes properes als peatges de l'autopista de Perpinyà Nord, Perpinyà Sud i el Voló, com a punts de concentració, no van atreure la multitud de la primera protesta, ja que només hi eren presents una seixantena de persones. No hi havia prou per ocupar carreteres o bloquejar el trànsit, però els activistes van trobar els motius d'una mobilització que va durar tot el matí. Hi haurà una nova cita dissabte 23 d’octubre en els mateixos tres llocs.

Existeixen motivacions que justificiarien un retorn de les armilles grogues, si observem l’augment dels preus dels combustibles, del gas i de l’electricitat, un fenomen relativament general a Europa, però accentuat a França a causa de l’elevada fiscalitat relacionada. Quasi tres anys després de la primera espurna, el moviment nascut el novembre de 2018 espera recuperar-se. Amb l’acostament de les eleccions presidencials, és probable que les reivindicacions es multipliquin, malgrat l’inici de l’hivern, tal com va demostrar la primera mobilització dels GJ.

A Catalunya del Nord, les dones i els homes amb casules fluorescents no tenen una organització piramidal i centralitzada. Els grups "Mouvement des gilets jaunes du 66", "Gilets Jaunes 66," Gilets Jaunes Le Boulou 66 (officiel) "i" Gilet Jaune de Perpignan" (sic) miren de regalvanitzar els manifestants.

Llegiu també:
Quin és el color de les armilles grogues?
Les Armilles grogues generen tensions a Perpinyà

Isabelle Fajal