ECONOMIA

Tabac 262% més barat a Andorra i 215% a Espanya: harmonització impossible

França vol harmonitzar per amunt el preu dels cigarrets

© World Health Organization
© World Health Organization

L'harmonització europea dels preus del tabac volguda per França es fa improbable a causa de les fortes diferències entre països.

França vol "l'harmonització des de dalt de la fiscalitat aplicable al tabac, dins de la Unió Europea", va declarar Olivier Dussopt, ministre delegat responsable de la comptabilitat pública, el 14 d'octubre. Aquest projecte s'introduirà durant l'adhesió d'Emmanuel Macron a la presidència rotatòria de la Unió, a partir de l’1 de gener de 2022. La conciliació tarifària és incerta a curt termini, difícil a mig termini i potser possible a llarg termini, però El preu dels cigarrets està íntimament lligat al poder adquisitiu i al nivell de vida mitjà dels països, llevats de casos aïllats, com Andorra.


El projecte francès sembla destinat principalment a satisfer els comerciants de tabac francesos, mentre que entre el 14 i el 17% del tabac consumit a França no es compra a França. Aquesta proporció és molt més gran a Catalunya del Nord, però cap xifra oficial dóna suport a la impressió comuna. L’Estat simplement revela que el tabac de fora representa fins al 27% a les zones frontereres.

Aquestes xifres es basen en la mitjana de 5 marques habituals: Marlboro, Camel, Philip Morris, Winston i Lucky Strike. Es tradueixen en preus més baixos del 262% a Andorra i del 215% a Espanya, en comparació amb el territori francès. A Andorra, el preu, a criteri dels comerciants, fins i tot pot baixar fins als 3,50 euros. Aqueix "avantatge", afegit als increments de preus francesos, reforça mecànicament els tràfics més o menys importants a les regions de Perpinyà i Tolosa de Llenguadoc.

A França, el 82% d’impostos sobre un paquet

El preu dels cigarrets a França, com ara el paquet de Marlboro, va superar el llindar simbòlic de 10 euros l’1 de març del 2020. A partir de l’1 de novembre, les vint cigarettes rosses o morenes costaran de mitjana 10,10 euros. D’aquesta tarifa, uns 5,85 euros corresponen a “l’impost sobre el consum del tabac”, que cobra íntegrament l’Estat, mentre que l’IVA representa el 16,7% del preu. Un paquet francès es compon, doncs, del 82% d’impostos, de manera que la hipertròfia de preus és una opció política i no econòmica. Així, les taxes vigents a Espanya i Andorra continuen sent més atractives a causa d’una tradició fiscal menys llaminera. La comparació també és vàlida amb Itàlia i, en menor mesura, amb Bèlgica.

Incerta harmonització a Andorra

L'harmonització desitjada per França també apunta a Andorra, que no és, però, membre de la Unió Europea. El Ministeri d'Afers Exteriors del petit estat dels Pirineus va comunicar aquesta intenció el 15 d'octubre. Però l’abismal diferencial de preu del tabac entre els dos països, sumat al model econòmic andorrà, basat parcialment en el fet transfronterer, sembla que dificultarà l’harmonització. Globalment, el projecte haurà de ser acceptat per tots els socis europeus per, en realitat, resoldre un problema hexagonal.

Llegiu també:
Comparació de preus de la benzina entre Catalunya Nord i Sud: diferència fins al 33%

Esteve Valls