SOCIETAT

Caça a les piscines il·legals a partir del 2022 a Catalunya del Nord gràcies a fotos de Google Earth

Lluita infal·lible contra el frau fiscal gràcies a imatges de satèl·lit

Piscines instal·lades a una ciutat als afores immediats de Perpinyà, a Google Earth © Google Earth
Piscines instal·lades a una ciutat als afores immediats de Perpinyà, a Google Earth © Google Earth

Una eina potent, basada en Google Earth, permet a les autoritats fiscals detectar piscines i vidreres sense declarar. Els habitants interessats, al Rosselló i altres llocs, seran identificats el 2022.

Els propietaris de piscines sense declarar, al Rosselló, Vallespir,  a la Fenolleda o al Conflent, poden tenir algunes preocupacions. A partir de l’any vinent, l’Hisenda pública estendrà, en particular a Catalunya del Nord, un procés de detecció aèria que mobilitza Google Earth, Capgemini i l’Institut Nacional d’Informació Geogràfica i Forestal (IGN). La intel·ligència artificial juntament amb el big data produeixen resultats infal·libles, que permeten estalviar els controls realitzats pels enquestadors jurats per l’Estat.


Aquest dispositiu ja permet al Ministeri d'Economia i Hisenda analitzar fotografies aèries per tal d'identificar totes les construccions que es poguessin utilitzar en el càlcul dels impostos locals. Aquesta estratègia s’adreça a piscines, però també a terrasses i garatges que no han estat objecte de cap permís urbanístic. Els propietaris de pistes de tennis clandestins, molt més escasses, també són objectius de mira.

Un sistema provat en altres departaments

Aqueix autèntic espionatge aeri al servei de les autoritats fiscals es  va experimentar el 2017 a Marmande (Lot i Garona), on va permetre identificar 300 piscines no declarades. Millorat des de llavors, es troba a l’origen de la detecció de 3.000 piscines al departament dels Alps Marítims el 2019, després d’un test realitzat per la Direcció General de Finances Públiques (DGFiP). Aquest mes d’octubre s’està provant aquesta fórmula sota el títol de “predial innovador” al Var, a les Boques de Roine, a l’Ardèche, al Roine,  a l’ALta Savoia, a la Vendée, al Maine-et-Loire i al Morbihan. Atès que el ministeri tés previst tractar "tot el territori metropolità" el 2022, els nord-catalans al·ludits aviat sera assenyalats. De moment, és possible que comprovin a Google Earth si el seu equipament il·legal és visible.

Segons la llei, una persona que vulgui instal·lar una piscina enterrada o terrestre amb una estructura de fusta ha de presentar una declaració als serveis de planificació de l’ajuntament del seu municipi. No es coneix l'estimació del nombre de defraudadors, però és probable que alguns vulguin rectificar la seva situació ràpidament i pagar les seves quotes.

Grégory Prujà