SOCIETAT

El Tribunal de Comptes apunta la delirant gestió del festival Electrobeach

El festival Barcarès és el resultat de múltiples arranjaments irregulars

© Electrobeach
© Electrobeach

Segons el Tribunal de Comptes, el festival Electrobeach del Barcarès, esdeveniment gegantí d’estiu, es gestiona de manera molt irregular.

El festival de música electrònica més gran de l’estat francès, Electrobeach, no es beneficia d’un finançament exemplar. En un informe fet públic el 4 d’octubre, la cambra regional de comptes evoca la “mala gestió” d’aquest esdeveniment organitzat des del 2009 al Barcarès, amb una atirada forçada per la Covid el 2020 i el 2021.


Entre les anomalies assenyalades per l'administració, l'empresa d'economia mixta (SEM) "Event Made In France", que es fa càrrec des del 2016, no és capaç de produir els seus comptes de resultats de 2017 i 2018. Fins i tot, el seu exdirector va substituir les seves "dades bancàries amb les de l'empresa". L’auditoria dels comptes de l’empresa mostra una infra-capitalització “malgrat la presència de sis accionistes privats”. D’aquesta manera, l’ajuntament del Barcarès assumeix “un risc gairebé exclusiu en cas de dificultat financera”. Té el 74,08% del capital, que ascendeix a 135.000 euros, els socis tenen el 25,92%, però "es beneficien de relacions contractuals amb el SEM" o amb l’ajuntament, especifica l'informe. Per tant, l’empresa públic-privada seria un acord que permetria als “accionistes privats d’ingressar capital a un cost mínim”.

El prestigi de la programació, on s’ha vist Carl Cox, David Guetta, Armin Van Buuren i Robin Schultz, entre els més grans DJs del món, queda ben amagat entre els bastidors del gegantí Electrobeach. El marxandatge del festival és qüestionable, en absència de "traçabilitat de les existències de polseres i goodies". Sembla que el batlle, Alain Ferrand, continuï sent gerent de la discoteca Le Marina, un restaurant de la qual treballa amb el festival.

És possible que res no canviï

El gran embolic destapat per la cambra de comptes sembla una caricatura, tant que els detalls amb sabor rivalitzen amb la gestió estrambòtica dels diners públics. Entre les irregularitats, l'informe cita una activitat de transport d'artistes facturada per un proveïdor de serveis ... que, en realitat, és un sindicalista reconegut, encarregat dels contractes públics de l'Ajuntament de Perpinyà. Precisament, els contractes públics són irregulars per a Electrobeach, especialment per a aquells amb un import superior als 25.000 euros. De manera més general, el text de 56 pàgines constata una "falta de control" del SEM, és a dir la possibilitat que continuï la governança extravagant del festival.

Consulteu aquí l’informe del Tribunal de Compte sobre el festival Electrobeach.

Llegiu també:
176.000 espectadors, rècord absolut per a Electrobeach
El festival Electro Lac del Soler s’ajorna al 2022

Isabelle Fajal