SOCIETAT

Decobreixen un artefacte explosiu antisubmarí alemany descobert a les aigües de Portvendres

Aquesta munició històrica es neutralitzarà a l’octubre

L'ansa de la Moresca, a Portrvendres, inicis del segle XX. Al fons, el voramar de Cotlliure © Arxiu La Clau
L'ansa de la Moresca, a Portrvendres, inicis del segle XX. Al fons, el voramar de Cotlliure © Arxiu La Clau

S’ha descobert una mina antisubmarina al sector de la caranca de la Moresca de Portvendres. Aqueix artefacte alemany es desminarà a l'octubre.

Dimarts 28 de setembre, els submarinistes del servei departamental de bombers i rescat de Catalunya del Nord (SDIS66) van localitzar una "mina de corda" a la zona de la cala la Moresca de Portvendres. Aquest tipus de càrrega explosiva és previst per activar-se automàticament quan un vaixell o un submarí de superfície li passa a tocar i el frega. El grup de submarinistes desminaires de Mediterrània (GPD MED), enviat al lloc per ordre del prefecte marítim del Mediterrani francès, confirma la presència d'aquesta càrrega explosiva alemanya, que data de la Segona Guerra Mundial.


Neutralització, durant l’octubre

Aquesta mina és present a 25 m de profunditat, dins de la franja de costa de 300 m. No constitueix un "perill a curt termini", assegura la prefectura marítima, però serà objecte d'un contraminatge aquest mes d'octubre "per preservar el medi ambient", destaca el prefecte marítim. Mentrestant, un decret de la prefectura dels Pirineus Orientals prohibeix l'accés a una zona de seguretat al voltant d'aquesta munició: s'hi prohibeixen les embarcacions i els submarinistes.

Esteve Valls